標題: 華士古銅像的方向是否有所改變? [打印本頁]

作者: 小芝芝    時間: 2013-2-5 22:11     標題: 華士古銅像的方向是否有所改變?

[attach]10829[/attach]
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-2-6 11:23

照我睇, 而家個華士古像應面向大炮台的方向, 呢張相個華士古像則面向塔石球場方向. 不知是否正確?  望各位指正.
作者: waterpool    時間: 2013-2-6 17:26

咩年代 ?
作者: 小芝芝    時間: 2013-2-6 20:14

在網上揾到的,我都唔知呀
作者: IF212    時間: 2013-2-6 23:33

圖中正面的平房應該是現在士多紐拜斯馬路的位置, 正如黃臘鯧兄所述, 華士古銅像的確是面向塔石的方向, 和現在的位置明顯是有所不同, 而圖中的全是平房, 估計此圖片是攝於四十或五十年代, 後來公園裝修時才將銅像移位的
作者: simo    時間: 2013-2-7 09:24

"e]圖中正面的平房應該是現在士多紐拜斯馬路的位置, 正如黃臘鯧兄所述, 華士古銅像的確是面向塔石的方向, 和現 ...
IF212 發表於 2013-2-6 23:33 [/quote]

童年時己經見到係今天的座向,不知咩年代移左方向呢?
作者: 小芝芝    時間: 2013-2-7 11:00

有道理、有道理,謝謝師兄的解答
作者: wxr8181    時間: 2013-2-15 16:22

係呀, 我都留意左, 我有一張相向得勝花園,都冇見過其他相,
我以為印錯, 點知睇過你果張, 原來真系有.

作者: waterpool    時間: 2013-2-15 17:07

係呀, 我都留意左, 我有一張相向得勝花園,都冇見過其他相,
我以為印錯, 點知睇過你果張, 原來真系有 ...
wxr8181 發表於 2013-2-15 16:22

圖中左方那間建築物是否現在東望洋斜巷那一間紅屋 ?
作者: 小芝芝    時間: 2013-2-15 20:13

嘩!師兄提供的相片年代應更久遠,連地面的石屎仍未有,仲係泥地
作者: mac    時間: 2014-4-28 14:18

原來是向塔石球場的, 有更多相為證, 但我唔識放上來

歡迎光臨 小花俠論壇 (http://disanna.com/) Powered by Discuz! 7.2