標題: 嘩,呢D先至係真正嘅老餅,我吔要企埋一邊啦,老友…… [打印本頁]

作者: simo    時間: 2013-8-5 23:10     標題: 嘩,呢D先至係真正嘅老餅,我吔要企埋一邊啦,老友……

[attach]14943[/attach][attach]14944[/attach][attach]14945[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:12

[attach]14946[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:14

[attach]14947[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:19

呢個莫非小肥叔叔作? [attach]14948[/attach][attach]14949[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:21

[attach]14950[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:28

[attach]14951[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-5 23:37

遲吓仲有一件老到阿媽都唔認得架,真正老餅中老餅,名都未聽過,話係呬孟街wor,不過係間茶樓,餅友!又估吓嘢,你知道嗎?
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-5 23:41

遲吓仲有一件老到阿媽都唔認得架,真正老餅中老餅,名都未聽過,話係呬孟街wor,不過係間茶樓,餅友! ...
simo 發表於 2013-8-5 23:37

咩玩得 gam 大呀, 哩舖; 老友記 ... 哩排天氣唔好, 好易嚇到血壓高架
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-5 23:43

[quote]呢個莫非小肥叔叔

哩 d 係祖師個脫人做架啦; 廣州都未解放.
作者: IF212    時間: 2013-8-5 23:58

又要找番個鎮山之寶出來獻世

作者: simo    時間: 2013-8-6 00:04

[quote]呢個莫非小肥叔叔

哩 d 係祖師個脫人做架啦; 廣州都未解放.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-5 23:43

咦……睇真吓先至知,原來顯記在廣州十甫路72號,我都未出世,認真老餅呀!
作者: simo    時間: 2013-8-6 00:13

咩玩得 gam 大呀, 哩舖; 老友記 ... 哩排天氣唔好, 好易嚇到血壓高架
咱是陳小肥 發表於 2013-8-5 23:41

唔駛驚,坐定定,整番杯靓茶飲,慢慢懷舊一吓呢d老餅呢……
作者: simo    時間: 2013-8-6 00:15

IF212 發表於 2013-8-5 23:58

呢個餅盒都六十年歷史啦,擺到衣十都未霉爛,好野!
作者: simo    時間: 2013-8-6 00:22

顯記賣一隻棕要二仟大元,點食得起呀,大哥,嘻嘻……
作者: ruabrandao    時間: 2013-8-6 06:38

元記的鮑馬壯, 好多三巴仔出來的同學都係佢嘅學生...
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-6 08:51

顯記賣一隻棕要二仟大元,點食得起呀,大哥,嘻嘻……
simo 發表於 2013-8-6 00:22

人家蛋黃蓮蓉賣兩個幾一盒, 佢一隻棕都要二仟幾?
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-6 08:55

遲吓仲有一件老到阿媽都唔認得架,真正老餅中老餅,名都未聽過,話係呬孟街wor,不過係間茶樓,餅友! ...

十月初五街我就記得有間雙喜同品芳.
作者: simo    時間: 2013-8-6 09:48

十月初五街我就記得有間雙喜同品芳.
黃臘鯧 發表於 2013-8-6 08:55

你都叻過我,我連雙喜、品芳都未聽過,今晚發上呢間茶樓名,睇圖似係四五十年代,招牌名……??大荼樓,位於呬街,今晚先至知。
作者: 想搵好野食    時間: 2013-8-6 10:53

我童年在呬孟碼頭街長大,呬孟碼頭街係呬孟街橫街,可能茶樓太老餅,我估計當時仍未出世....
作者: 王腳立    時間: 2013-8-6 13:52

simo 發表於 2013-8-5 23:28

真係嬲嬲地.

蒸蒸佢先
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-6 14:39

IF212 發表於 2013-8-5 23:58

2 哥, 想問好耐 ... 剪繩復原 ... 四個字係乜解究呀
作者: waterpool    時間: 2013-8-6 16:25

全部都係寶物
作者: simo    時間: 2013-8-6 19:46

呢個價錢用港紙就梗係天價,相信係解放前,民國年代幣值計[attach]30435[/attach]……
作者: simo    時間: 2013-8-6 20:08

真係嬲嬲地.

蒸蒸佢先
王腳立 發表於 2013-8-6 13:52

謝謝超版主……
作者: simo    時間: 2013-8-6 20:14

舊日整棕師傳可以諗到咁多花款……二千元呢隻叫“萬寶朝珍棕“,唔知有咩料呢?
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-6 21:21

舊日整棕師傳可以諗到咁多花款……二千元呢隻叫“萬寶朝珍棕“,唔知有咩料呢?
simo 發表於 2013-8-6 20:14

可以參考下 ... 羅糯米雞同雞球大飽
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-6 21:22

重有八寶粥 ... ... ...
作者: simo    時間: 2013-8-6 21:54

原來顯記當年解放前發行之禮卷,今時在國内咁有價值,呢二幅圖係拍賣行價格,肥叔叔有冇藏有一叠叠呀?  [attach]15012[/attach][attach]15013[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-6 22:13

[attach]15014[/attach][attach]15015[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-6 22:22

昨天講過,呬孟街古茶樓係乜名,再賣吓關子先,睇吓該茶樓告白多少明白係幾老啦…… [attach]15016[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-6 22:27

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……   [attach]15017[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-6 22:30

荼樓名明晚送上,相信可能晚前己有人講出……
作者: IF212    時間: 2013-8-6 22:36

呢個餅盒都六十年歷史啦,擺到衣十都未霉爛,好野!
simo 發表於 2013-8-6 00:15

呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅帖成為精華
作者: IF212    時間: 2013-8-6 22:46

2 哥, 想問好耐 ... 剪繩復原 ... 四個字係乜解究呀
咱是陳小肥 發表於 2013-8-6 14:39

細路嗰陣, 喜歡學玩魔術, 用個月餅盒做道具變戲法, "剪繩復原"是魔術的名稱
作者: simo    時間: 2013-8-6 23:07

呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅 ...
IF212 發表於 2013-8-6 22:36

謝謝2哥,既然做左“蒸瓜”,就擺多些材料落去,等大家食呢煲野味道十足啦!繼續留意本帖呀……
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-7 01:38

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

哩件應該好早期啦 ... 重係講緊足斤.  應該, 大約, 或者, 好似, 照計; 六十年代中後期已經唔係足斤, 係講緊加頭啦, 即係五兩一個餅.

再早期 d, 真係段斤秤.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-7 01:47

simo 發表於 2013-8-6 22:13

... ... ...
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-7 01:59

顯記係呬孟街經營過涼茶舖; 係清平直街開過冰室 ... 又做過果欄, 經營過蟹舖
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-7 14:30

此老餅貼既然成為精華貼, 當然要賀下佢, 小小地, 唔成敬意.

作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-7 15:36

此老餅貼既然成為精華貼, 當然要賀下佢, 小小地, 唔成敬意.
黃臘鯧 發表於 2013-8-7 14:30

突然想起 ... 中華同天壇兩隻牌子
作者: waterpool    時間: 2013-8-7 17:51

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

SIMO 兄, 呢份月餅價錢表係幾時架 ??
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-7 18:58

simo 發表於 2013-8-6 22:13

新馬路 123 號應該係 30 年代先頂返黎 (廣州第十浦枝店應該都係卅年代中後期開業); 所以話將禮券係 1923 年產物, 小肥有保留.

Sorry - 民國 23 年係講下一件貨品; 小肥睇錯 ... sorry.
作者: IF212    時間: 2013-8-7 23:46

老豬籠餅
作者: simo    時間: 2013-8-8 00:28

SIMO 兄, 呢份月餅價錢表係幾時架 ??
waterpool 發表於 2013-8-7 17:51

此圖月餅價取自乜乜大茶樓,年份我唔知,以小肥叔講法以斤計法,起碼六十年代中之前,又以圖片一廣告美女圖装扮,估計係似四十至五十年代……
作者: simo    時間: 2013-8-8 00:34

新馬路 123 號應該係 30 年代先頂返黎 (廣州第十浦枝店應該都係卅年代中後期開業); 所以話將禮券係 192 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-7 18:58

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開支店呢?那麽顯記咪近九十年歷史……
作者: simo    時間: 2013-8-8 00:39

再加料顯記…… [attach]15133[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-8 00:46

抱歉,講到呬街乜乜大茶樓名,想多些時間俾大家估及找資料,八號晚一定揭盅了,不再拖延la.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:22

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:34

清平直街總店應該係  192幾 年開始試業; 三七年正式開業.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:29

清平直街總店應該係  192幾 年開始試業; 三七年正式開業.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 01:22

好似係有十一個股東; 以 "堂" 控股.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:32

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:34

無 ... 1978 年 11 月決定結業 ge; 當時小肥已經唔在馬交.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:43

此圖月餅價取自乜乜大茶樓,年份我唔知,以小肥叔講法以斤計法,起碼六十年代中之前,又以圖片一廣告美女 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:28

鹹濕, 只係掛住個廣告美女 ...

... 以斤計法 ... 哩個可能小肥意會錯, 個廣告其實係講緊原材料.  Sorry, 小肥之誤.

不過, SIMO 話四五十年代, 小肥就同意; 睇睇, 個單張話一 "包" 四個; 因為六十年代已經開始有用鐵罐, 紙盒就已經幾普遍.  之前八仔有位壇友屋企就係生產紙盒.  小肥都客串過用漿糊黐紙盒, 真係辛苦錢黎架.

一 "包" 四個 - 應該係用紙包好, 再用繩綁個十字 (出現四條事業線, 重要唧曬四個球形出黎), 然後吊住個隻.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:47

老豬籠餅
IF212 發表於 2013-8-7 23:46

六十年代個隻, 係紅色膠, 成個吸塑出黎, 無哩 d 咁精緻.  膠粽仔就係用呢龍管織 ge.  重有紅色金魚 (小肥一直覺得應該係鯉魚先真).
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 01:54

見大家咁高慶, 小肥即管出半張圖.
作者: simo    時間: 2013-8-8 08:09

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊之~“足斤行斤價列“內之“足斤果月……三毫,足斤荳沙……三毫……”,係材料以斤計價,為何昔日會賣材料俾一般市民,莫非當年有人會買料返去自己整餅食?
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-8 08:40

好似係有十一個股東; 以 "堂" 控股.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 01:29

堂口? 黑社會?
作者: ruabrandao    時間: 2013-8-8 10:05

肥哥應該係冼氏家族中人....
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-8 11:09

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 11:56

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊 ...
simo 發表於 2013-8-8 08:09

有 ... 唔係點得個阿茂整餅出黎.  小肥覺得係會用黎做其他野: 例如, d 小奶整 ge 私房湯丸, 茶果; 有錢人自己整月餅.  講個秘密你知呀, 據聞, 某年, 某地, 某節日; 市面曾經無人買到蓮子.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 12:07

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店, 一件工場數餅.  哩期大家有玩到興烚烚.  小肥係度出一件.  因顯記大佬輩重有人係到, 姑隱其名, 請諒.

作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-8 12:10

堂口? 黑社會?
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 08:40

祖堂呀 ... ... ...
作者: 藍月亮    時間: 2013-8-8 15:58

點解可以擺到咁耐ga好勁呀
作者: waterpool    時間: 2013-8-8 16:41

大紙袋...  夠環保
作者: IF212    時間: 2013-8-8 21:09

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保
作者: IF212    時間: 2013-8-8 21:50

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 12:07

街景鳥瞰新馬路顯記,英記及六國飯店
[attach]15266[/attach]

夜景看顯記,英記
[attach]15267[/attach]

加多一張劉科記
[attach]15268[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-8 21:52

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保
IF212 發表於 2013-8-8 21:09

唔係呀,電視都教人話…“要做個真正男子漢,經常要“戴””袋wor……安全D丫麻……

作者: IF212    時間: 2013-8-8 22:00

咁又講得啱, 做人要有自己一套
作者: simo    時間: 2013-8-8 22:40

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…[attach]15269[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-8 22:46

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…
simo 發表於 2013-8-8 22:40

可能大家未聽過,等我試吓問問一些老一輩該區街坊,可能有人知些少……
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-9 01:46

[quote]好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬

小肥黎個馬後炮: "吉腸" ... 哩兩個突然間彈左出黎
作者: 想搵好野食    時間: 2013-8-9 21:37

昨天講過,呬孟街古茶樓係乜名,再賣吓關子先,睇吓該茶樓告白多少明白係幾老啦……
simo 發表於 2013-8-6 22:22

我猜是 得來茶樓(大龍鳳茶樓) ,

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 就是後兩者的基地,劃分有鬥蟋蟀、 鬥雞及打雀的範圍和歌唱表演區。

昔日的茶樓,除了是一個喝茶 吃點心的地方外,每逢過時過節, 亦會推出應節食品作為副業來增加營 業額,例如農曆新年的年糕、煎堆、 蘿蔔糕,端午節的粽子,中秋節的月 餅,嫁娶用的嫁女餅,祭祀用的燒豬 等。

而當年的得來茶樓(大龍鳳茶樓) 在往時也有這樣做,但事過境遷,到 了現在,大龍鳳茶樓 已難復當年了

作者: simo    時間: 2013-8-10 00:35

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

得來都好耐歷史,但答案圖已出了,而係另一間相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告只提呬蜢街。
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-10 00:43

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

係咪哩間大龍鳳, 請問
作者: 想搵好野食    時間: 2013-8-10 06:26

得來都好耐歷史,但答案圖而出了,而係另一閻相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告'只提呬 ...
simo 發表於 2013-8-10 00:35

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確實地點.....
作者: 想搵好野食    時間: 2013-8-10 06:29

係咪哩間大龍鳳, 請問
咱是陳小肥 發表於 2013-8-10 00:43

小肥叔 叻!!!

作者: simo    時間: 2013-8-10 07:38

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-10 06:26

謝謝,我都好想了解一些較古的事物,如問到此楼所在位置請告知,我去巡一巡……相信要問年近八十長輩先至得吧。
作者: ruabrandao    時間: 2013-8-10 08:20

大龍鳳以前嘅CEO係紅毛花, 跟新口岸及雀仔園某葡國餐廳李氏家族有親戚關係...
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-10 12:33

小肥叔 叻!!!
想搵好野食 發表於 2013-8-10 06:29

晚頭刻, 好似有人包場操曲.

12 年某日, 小肥想入去食飯, 撞正有警察做野, 結果食唔到.
作者: didi    時間: 2013-8-10 17:46

“呬孟街”即“十月初五街”,是六國茶樓吧。
作者: ruabrandao    時間: 2013-8-10 18:18

RUA DA SIMAO, 呬孟街”不全等於“十月初五街”,
作者: 想搵好野食    時間: 2013-8-12 18:59

RUA DA SIMAO, 呬孟街”不全等於“十月初五街”,
ruabrandao 發表於 2013-8-10 18:18

我們老餅們第一反應是:十月初五街.....

閣下若有好料請詳細述說一下好嗎....

另外: RUA DA SIMAO, 這葡文名我是第一次見,請指明出處.....

呬孟碼頭街的葡文名稱是:Rua de Infante 中文釋作:皇子街......
作者: 綿羊    時間: 2013-8-12 21:36

勁,完全係歷史見證,認真好料..
作者: simo    時間: 2013-8-22 21:49

去左旅行一排冇上黎,見論壇水静河非,再加料……][attach]16816[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-22 21:53

[attach]16817[/attach]
作者: simo    時間: 2013-8-22 21:55     標題: RE: 嘩,呢D先至係真正嘅老餅,我吔要企埋一邊啦,老友……

[attach]16818[/attach]
作者: waterpool    時間: 2013-8-23 15:49

去左旅行一排冇上黎,見論壇水静河非,再加料……]
simo 發表於 2013-8-22 21:49

呢度靠哂你 ~~  
作者: waterpool    時間: 2013-8-23 15:55

simo 發表於 2013-8-22 21:53

生益涼果...  耐唔耐得過百花魁 ??
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-23 16:06

去左旅行一排冇上黎,見論壇水静河非,再加料……]
simo 發表於 2013-8-22 21:49

人獸 ... 真係睇見都興奮
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-23 16:08

simo 發表於 2013-8-22 21:53

山喳餅 ... ... ... 好食
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-23 16:10

simo 發表於 2013-8-22 21:55

PORT ... 抵飲
作者: simo    時間: 2013-8-23 18:01

呢度靠哂你 ~~
waterpool 發表於 2013-8-23 15:49

講笑咩!我微不足道架!!!
作者: waterpool    時間: 2013-8-23 18:06

講笑咩!我微不足道架!!!
simo 發表於 2013-8-23 18:01

積少成多嘛 ~~
作者: simo    時間: 2013-8-23 18:11

生益涼果...  耐唔耐得過百花魁 ??
waterpool 發表於 2013-8-23 15:55

有時睇番呢D舊招貼子,便使人回憶童年所見之物,如生益,百花魁涼果,都算本澳昔曰颇具規模產業,當年很多港人來澳買返港作手信,百花魁其廠址在提督馬路,佔地很大,在外面可見内裡空地晒滿涼果……
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-24 20:55

simo 發表於 2013-8-22 21:55

我記得以前有隻叫.....輸無路走.
作者: 黃臘鯧    時間: 2013-8-24 20:57

PORT ... 抵飲
咱是陳小肥 發表於 2013-8-23 16:10

點抵飲先? 你請就...
作者: IF212    時間: 2013-8-24 21:28

黃臘鯧 發表於 2013-8-24 20:55

輸無路走, 咁慘?

作者: simo    時間: 2013-8-24 21:43

輸無路走, 咁慘?
IF212 發表於 2013-8-24 21:28

輸在冇腦酒,找歌星影星賣廣告,可惜两位都短命啦!
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-24 22:25

黃臘鯧 發表於 2013-8-24 20:55

哩隻, 女人飲多
作者: 咱是陳小肥    時間: 2013-8-24 22:29

點抵飲先? 你請就...
黃臘鯧 發表於 2013-8-24 20:57

今時今日, port 點都抵飲過紅酒; 請 ... 梗有機會 ge
作者: 霍景耀    時間: 2013-8-25 08:58

嘩!應該你同我都系出世無耐
作者: 霍景耀    時間: 2013-8-25 08:59

嘩!應該你同我都系出世無耐

歡迎光臨 小花俠論壇 (http://disanna.com/) Powered by Discuz! 7.2