返回列表 發帖
半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

鯧爺, 唔好意思, 哩件係咪應該係 ... ... ... 大豐倉呀

真係唔好意思, 搞錯咗棟樓. 嗰棟樓的確係大豐倉嚟, 薑都係老嘅辣, 一眼就睇 ...
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 14:15

唔關事, 係小肥嚮好多年前, 差唔多日日係處出入

大豐倉是位於司打口對面的舊建築物, 都有超過半個世紀以上的歷史, 從以下的圖片顯示, 在上世紀五六十年代已 ...
IF212 發表於 2013-7-31 14:45

2 哥; sorry, sorry, 好似近賊船個件係廠, 遠 d 個件係倉

半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

小肥特別鍾情鐵閘前個部 "奔跑" 環保運輸車

nin doh chin (年多前)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• simo

• waterpool

小肥又做 d 非洲和尚野; 試下從 “倒爺” 角度吹兩句, 等人駁 (講明, 純粹靠估, 全無資料搜集).

(1) 起豪宅, 小肥相信有排煲; 因為附近好多幾層高, 密麻麻 ge 小房.  等到煲夠鐘, 哩件豪宅由第一豪變成最舊個棟 … … … 發展商無咩 so.  單炒可能重搵到食.

(2) 通常用開 d 茅招, 即係用住先, 過幾年先講, 睇下收附近 ge 順唔順利; 未必行得通.  首先係日久失修 – 邊個去修 … 甚重皮.

(3) 第二就建築規格同安全系數同而家 ge 有出入; 驟眼望落 … 當年好似係簷蓬當洋台, 剩係哩個應該已經唔妥啦.   人話鏟左個簷蓬唔得 ge; 得, 無話唔得, 失真羅.

(4) 跟住就入面 d 消防, 衛生, 電錶, 廁所 … 用住先, 通常就要黎做公家野, 人出人入 … 所以要全套執過.

(5) 然後就收入同利息; 最後就業主年紀, 家族安排.

話舊, 話舊 … 好多野都好舊 … … … 哩幾件唔舊咩

評分人數

• jose1057

• 黃臘鯧

當局應該公布, 自回歸以來, 舊樓每年餘下的數量,
並且將樓齡分門別類, 讓我們知道, 佢地(指舊樓)幾時消失 ...
home2 發表於 2013-8-5 15:33

其實大學 (甚至中學) 都可以開個課題, 做下研調, 成本有限 je; 貴有貴做, 唔係一定下下要大堆頭.  平就放暑假, 當暑期作業, 電郵交功課, 連曬相錢都唔使.  文字資料, 上網, 街訪, 搵則樓問一樣 je.

舊唔舊, 有無留意過 ... ... ...

好多70年代的經典產品廣告, 多文DQJ牛仔褲, 矮克發菲林, 柯達菲林, 精工表

還有, 當年的街燈是吊在馬路中 ...
IF212 發表於 2013-8-17 00:40

回個禮 ... ... ...

評分人數