返回列表 發帖
小肥想起幾十年前一個關於 banana ge 故事

唔識,講個故仔聽吓啦……
simo 發表於 2013-10-11 20:42

部份情節經小肥修改:

哪,話說,好耐好耐之前;有個航海家,冒險者係唔知邊度帶左 d 蕉黎中土。

其實個航海家都唔知係咩呢,叫咩名;只係知食得。

航海家黎中土,首先梗係拜地主啦。

唔記得提,個航海家係紅鬚綠眼 ge 洋人。

輾轉間就搵到個跎地海商。

洋人自然送大禮;其中包括一梭蕉。

送得禮,自然自吹自擂 d 點好點好;重教埋個海商食蕉要剝皮。

海商第一次食蕉;嘩,直頭人間美味,自然就諗起出面收埋個小蜜。

諗住留番d 蕉過 honey 佢嚐下鮮。

點知未收好,就被大婆見到。

大婆問咩黎。

知到食得,就要羅黎食。

海商靠外父發達,係妻管嚴;唔敢話推搪,只好話妳唔識食架啦。

大婆一辣就滾:咩唔識食呀,識 ... 跟住就連皮一啖咬落去,然後話用口食羅。

點知話口未完就嘔返出黎 ... 一路吐就一路 boo。

海商唔知癡左邊條根;竟然狂笑重駁嘴:話左妳唔識食架啦,笨,食哩樣野要剝皮架。

大婆滾起上黎,拿住梭疏蕉係咁扳 (baan) 
海商,重一路扳一路鬧:笨呀哪,笨呀哪 ...

航海家個通譯又譯 d 唔譯 d ,航海家聽到就以為蕉 ge 正式名字叫笨呀哪;自始洋人就叫蕉做 banana 勒。

評分人數

• 藍月亮

原來banana出自廣東話~~”笨吖嗱“,,
好有趣呀!仲有冇多個呀?
simo 發表於 2013-10-12 08:44

SIMO 出聲,即管執多劑。

哪哪哪,又係關個海商事勒。

Banana 事件之後一段時間,海商突然老馬有火,用無後為大,成功爭取到小蜜入宮做其如夫人勒。

洋人自然又要出場,自然又係送大禮;今次係一粒菠蘿。

洋人當然又係唔知隻粒菠蘿叫乜名;佢實情係不安好心,實際目的係想海商位夫人起清粒菠蘿 ge 字容。

小三入門,海商夫人自然係哭哭啼啼;但係事實擺在眼前,喊係無用 ge。

同班姨媽姑姐商量之後,結論就係爭寵意義不大,始終係東風西風 ge 問題;即係邊個壓倒邊個。

海商夫人就諗住斟茶 ge 時候點都要擺足姿態,壓老二一頭。

點壓法,最簡單莫如等佢叩頭事踩住佢。

於是,海商夫人就正襟危坐,等個女人捐完褲襠埋黎叩頭。

點知,海商夫人一見小蜜就呆左。

原來,阿小蜜原來係混血兒,生得神高神大。

海商夫人就五尺爭五寸 (哩個尺同寸係唐尺用);佢坐係度 ge 都高唔得跪係處 ge 小蜜幾多。

海商夫人知道瀨野,就想搵野墊高 d 自己;四顧週維,只係趕見到粒菠蘿。

海商夫人連隨就揳粒菠蘿係位,再坐落去 ... 呀吔 ... 好痛呀 插死人啦

原來海商夫人俾菠蘿 ding 上面 d 葉插到;變成菠蘿佢個沙田柚。

海商夫人一路嗌痛,一路話擺咩譜呢,擺咩譜呢。

個洋人立刻羅本簿出黎抄底佢。

自此,番邦人士餐桌上就多左一種生果;叫 pineapple (請留意,最後個 le 可能就係出自擺咩譜呢個呢字)。

哈哈!幾過瘾呢!原來番鬼佬英文始祖係學我地廣東話嘅……
simo 發表於 2013-10-15 00:20

收貨無 ... ... ... 重有個淫賤 d ge

當然收啦!仲越淫賤越盞鬼呀!不過就對本版區有些離题了……
simo 發表於 2013-10-15 06:37

貼哩便啦: 老餅話當年 - 繼續老餅話當年
http://www.disanna.com/viewthread.php?tid=157387&extra=page%3D1&page=6