返回列表 發帖
這張貝五乃經典版本,CD/SACD亦推出多個版本,此乃1977年原裝德國版
maria-ng 發表於 2015-10-15 10:16

賣唔賣 ???  

剛剛問過我老公,佢話佢的所有黑膠唱片都吾會賣喎
maria-ng 發表於 2015-10-15 18:19

遺憾呀   

這兩張也很珍貴,老公話係頂級錄音
maria-ng 發表於 2015-10-15 10:18

GOOD ~~

好多珍藏   

正....  

CD在1982年面世, 從此之後, 黑膠唱片及卡式錄音帶的產量就一落千丈
IF212 發表於 2015-10-18 02:02

當年 CD 要成 100 蚊隻, 黑膠 約 30 蚊, 個個買 CD, 今時今日 CD 仲係 100 蚊左右, 新出黑膠已經要 300 幾一隻, 但時興又買黑膠聽... 咩世界 ? 唔貴唔買...

回復  waterpool

早期(80年代的)CD很多已經變成垃圾,讀吾到唱吾到(唯一日本版CD例外)但時間證明黑膠唱片 ...
maria-ng 發表於 2015-10-18 17:22

當時唱行哂話 CD 取代黑膠, 直頭係世紀大騙案.

今天老公聽過這張Paul Mauriat在1983年推出的黑膠唱片從未有CD版本,珍貴..
maria-ng 發表於 2015-10-29 20:35

醒 ~~~~  

新不如舊 , 人所共知   

老婆愈老愈可愛???
maria-ng 發表於 2015-11-14 20:02

問你老公  

雖然個別牌子新版本黑膠唱片有"CD"聲,但和CD真正AB比較仍然是黑膠唱片勝出
maria-ng 發表於 2015-11-21 10:17

卡拉揚 80's 的貝多芬演繹普遍評價唔高.

布魯克納交響曲一般認為第七最好, 但我卻認為第八最好

我只有一套 bruckner 的全集 CD, 就係 Eugen Jochum 指揮的, DGG 出品.

我老公DG/EMI各有一套,都是紙盒裝的
maria-ng 發表於 2015-11-21 17:02

黑膠 ??

勁....  

有無 MAHLER ??

CD至少有十幾套卦?但黑膠版本Mahler就好少,沒有任何完整的一套
maria-ng 發表於 2015-11-21 17:14

我都係得零散幾張, CD 就有 4 套.

佢可以由早上聽到半夜,服鬼左佢
maria-ng 發表於 2015-11-21 17:15

冷靜 D   

雖然我都喜歡聽音樂,但好似我老公咁由朝聽到晚就真係頂佢吾順
maria-ng 發表於 2015-11-21 20:17

我都係聽三,四個鐘就夠.

亞婆知少少扮代表,大家吾好笑我
maria-ng 發表於 2015-11-21 20:18

唔好咁謙