返回列表 發帖
洪拳 - 花王刀
Hung Gar - Fa Wang Do

花王刀與截靈刀都屬於文刀或者遊俠刀的一種,跟來自戰場的武刀﹕蔡武烈刀和五虎平西刀 截然不同,據說由一位「少林高僧」所創。

雙刀運動時,不介意馬步,重點是刀隨身走,一先一後,一動一靜,當一張刀靜止時,另一 張刀定必處於搏擊狀態。

中國武術博大精深, 但我覺得分咁多招數有佢一定作用, 起碼教與學都方便左, 書寫記錄亦都方便, 可 ...
waterpool 發表於 2014-4-28 18:40

武術

睇情況啦,實戰最多三分鐘,三分鐘入邊,有乜可能用百幾招招式咧
KK123 發表於 2014-4-28 20:04

招式 係學習, 實戰 係應用.

搞咩?武林大戰呀?
綿羊 發表於 2014-4-30 15:48

肉林大戰

學習d實用嘅招式仲好啦
KK123 發表於 2014-4-30 18:34
學習武術又唔係打自由搏擊.
而各家武術的招式只係形態, 用嚟佩合各家武術的心德.

臨場睇自己發揮, 無得教啩 .....
waterpool 發表於 2014-4-30 19:08

如果之前你學嘅都係d花巧招式咧
KK123 發表於 2014-4-30 19:13
如果你認為洪拳係花巧招式, 你就非常膚淺.

空手道教的是否比較接近實戰 ?
waterpool 發表於 2014-4-30 19:18
泰拳同巴西柔術比較接近實戰.

唔知wor,冇學過
KK123 發表於 2014-4-30 20:56

點教 ???
waterpool 發表於 2014-5-1 09:48
通常係紀律部隊或者軍隊就有徒手搏擊訓練.

學武就算唔打算打,都有時刻有打嘅警惕,人地要打你,唔會俾提示你架
KK123 發表於 2014-5-1 14:34

阿媽係女人嘅道理係人都知道

洪拳我未學過,不過我欣賞佢嘅訓練方式,至於招式,我就唔清楚
KK123 發表於 2014-5-1 14:40
咁你之前就唔好亂講話招式多記唔哂啦.....

擂臺實戰,街頭實戰就冇乜啱用啦
KK123 發表於 2014-5-1 14:41
唉................kk.........愚不可及.

KK123 發表於 2014-5-1 14:42

你唔俾人地阿媽係男人,佢父母係基嘅,佢係領養返黎嘅
KK123 發表於 2014-5-2 14:51
九唔搭八

咁的確係架嘛詠春招式咁少,我都冇乜記到
KK123 發表於 2014-5-2 14:53
你記憶力差就唔好亂批評洪拳招多.

擂臺有規矩可以保護選手,街戰冇,再加上擂臺嘅環境可以任你發揮。老陳真係老啦
KK123 發表於 2014-5-2 15:13
擂臺又好街戰又好, 最重要係鍊武唔好成日諗住同別人打交.

可以強身健體,亦可以打交,唔好忘記佢嘅仔係撩事斗費俾人打死架
KK123 發表於 2014-5-2 16:33

仲有乜招式快啲使出嚟啦
Anonymous 發表於 2014-5-5 13:33
扣分

我識噴口水
waterpool 發表於 2014-5-5 15:25
我識傳口水