返回列表 發帖
水水天日放假冇?

係屋企呆左一日

你日日都係公司呆

命苦
waterpool 發表於 2013-6-13 18:46

用陳皮梅送口就唔怕苦啦...

山渣餅好唔好

百花魁更好..
waterpool 發表於 2013-6-16 13:16

我覺得好難食..

點會呀 ??
waterpool 發表於 2013-6-17 17:58

好耐之前食過一次, 好酸, 陳皮梅好食過佢...

落得糖精多咋
waterpool 發表於 2013-6-18 12:51

你覺得好食咩? 我就唔會買來食啦...{:3_49:}

人地請就食, 我唔會買黎食....
waterpool 發表於 2013-6-18 16:09

請我都唔食...真係好難食

接近六時會出現
waterpool 發表於 2013-6-18 16:34

今日未夠呀

今天都不見藍咪咪出現阿
山道♂飄移 發表於 2013-6-18 16:24

找偶有事嗎

喉嚨唔舒服成半年, 中西醫都睇過, 鹽水蜂蜜都飲過, 都是治標唔治本,
早兩日還覺得嚴重左, 終於去了醫院看專科, 經醫生診斷可能係鼻竇炎,
醫生給我五天藥看食後情況, 若沒有好轉再進一步檢查, 這兩天吃了藥看是好了一點,
希望情況繼續有好轉, 我不想做其他檢查, 因為怕檢查出有其他事就....

鼻竇炎病徵:

鼻竇炎最困擾患者的症狀是流不完或擤不掉的膿稠鼻涕、且鼻子不通引起呼吸不順暢、鼻涕往咽喉倒流使喉嚨經常不舒服、慢性咳嗽、嗅覺機能喪失、更有甚者引起頭痛、前額腫脹或有壓迫感等等。以上這些症狀久而久之使患者情緒日漸低落、精神不集中,工作效率減低、失眠而嚴重的影響日常生活

鼻竇炎是感冒沒有完全治好重覆感染的結果,可以分成為急性及慢性兩種。急性鼻竇炎大都是感冒引起的,有過敏性鼻炎的人特別好發,少數是因游泳或牙齒發炎引起,患者多有鼻、膿性鼻涕,和鼻樑周圍、前額、眉下等處有壓痛感,甚至發燒、頭痛、全身倦怠虛弱、眼眶周圍腫痛。慢性鼻竇炎多起因於急性鼻竇炎沒有完全適當的治療好,在台灣則有相當比例是由鼻息肉所引發,並常合併過敏性鼻炎、鼻中隔彎曲等,以致於鼻腔和鼻竇的暢通受阻礙,使已被感染的鼻竇因細菌繁殖而成了慢性鼻竇炎,主要症狀為鼻塞、膿性鼻涕、鼻涕倒流到咽喉中,咳嗽或起床後頭重感、頭昏、精神不能集中、記憶力減退等。鼻涕倒流也容易使耳咽管阻塞而有耳塞感。

除了上述的典型症狀,鼻竇炎的診斷要靠醫生詳細的鼻腔及口腔檢查,再輔以鼻竇內視鏡、鼻竇X光片及電腦斷層掃描等檢查,則大都可正確診斷出來。因鼻竇和眼睛及腦部相鄰。若不治療細菌可能侵入眼眶造成蜂窩組織炎、眼眶膿腫甚至失明;若侵入腦部會造成腦膜炎,大腦膿腫等危險。

我有以上幾個症狀

不要怕檢查, 要早早找出原因根治
waterpool 發表於 2013-6-19 12:14

我知...不過真係好擔心同埋好驚囉~

唔好怕 !
waterpool 發表於 2013-6-19 12:45

唔到我唔怕囉~

乖啦, 大個女架啦.  無做得畏疾忌醫架.

唔好成日形住形住先得格.  人講妳信.  小肥講妳又唔信.  口又 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-6-19 22:22

我知道了, 所以我去了醫院看專科, 都係想檢查清楚, 因為長時間受困擾覺得好煩....

無事既....
waterpool 發表於 2013-6-19 18:09

希望啦...

打風係咁

今日夏至, 日最長, 夜最短.
waterpool 發表於 2013-6-21 18:11

真係架?

上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一個, 上次個醫生檢查喉嚨時叫張大個口放鬆條利, 但我沒法做到, 他說我唔合作, 我都唔知點放鬆條利, 佢又冇教我, 今次這個醫生比較好, 檢查鼻腔喉嚨及按我額頭面額問我有冇覺得痛, 我話冇, 他說我唔係鼻竇炎, 應該慢性鼻炎, 及建議我做個鼻咽檢查, 但係因為人多要排期到下個月, 我說沒問題有需要就做好了, 反正之前都做過兩次, 有經驗冇咁驚 哈哈~
今次他給我改了藥沒有開抗生素, 開了些化啖藥跟過敏藥及潔鼻噴霧, 洗過鼻吃了藥現在不怕鼻塞了, 不過喉嚨還是很不舒服, 睡了一會就醒來沒法再睡.........