返回列表 發帖
上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一個, 上次個醫生檢查喉嚨時叫張大個口放鬆條利, 但我沒法做到, 他說我唔合作, 我都唔知點放鬆條利, 佢又冇教我, 今次這個醫生比較好, 檢查鼻腔喉嚨及按我額頭面額問我有冇覺得痛, 我話冇, 他說我唔係鼻竇炎, 應該慢性鼻炎, 及建議我做個鼻咽檢查, 但係因為人多要排期到下個月, 我說沒問題有需要就做好了, 反正之前都做過兩次, 有經驗冇咁驚 哈哈~
今次他給我改了藥沒有開抗生素, 開了些化啖藥跟過敏藥及潔鼻噴霧, 洗過鼻吃了藥現在不怕鼻塞了, 不過喉嚨還是很不舒服, 睡了一會就醒來沒法再睡.........

搵個中醫, 問下三伏, 三九啦
咱是陳小肥 發表於 2013-6-23 10:18

咩三伏三九呀

記得睇完哩個西醫, 完成整個療程先呀
咱是陳小肥 發表於 2013-6-23 10:19

我昨日都睇埋中醫了

過敏藥及潔鼻噴霧 ... 有機會係鼻敏感, 都市人好普遍 ... 何況 ... 重係電單車 ... 撲口撲面都係塵.
咱是陳小肥 發表於 2013-6-23 10:16

開電單車都係其中一個原因,不過我都有帶口包的,但係都阻隔唔到塵埃

鞋 ... ... ... 心急
咱是陳小肥 發表於 2013-6-24 14:23

係心急左少少

鞋 ... ... ... 有知錯, 無改過
咱是陳小肥 發表於 2013-6-24 14:23

咁點改 ...

問下中醫啦 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-6-24 14:25

下次去睇問下先...

你帶個係咩面罩  ??
waterpool 發表於 2013-6-24 18:33

天氣咁熱用薄薄的那種, 太厚會焗死

用完即棄 ?
waterpool 發表於 2013-6-24 18:54

又唔係果種, 係用布做的可以洗, 好環保架

咁要日日清洗
waterpool 發表於 2013-6-24 19:09

早排懶左少少, 成個星期冇洗

原全係一個唔乖 ge 細路哥; 病都唔戒口, 重諗住去 ... 氹仔湖畔咖啡
咱是陳小肥 發表於 2013-6-24 20:17

俾你發現左添

咩話
waterpool 發表於 2013-6-24 19:21

都唔係好耐啫

外面好大塵, 加上你自己呼氣的水份會滋生細菌, 一定要日日洗.
waterpool 發表於 2013-6-25 12:17

都有道理的, 以後都要勤些洗了...

人家叫日日洗 v 妳就話勤些洗 ... ... ... 鞋; 點解唔買多兩三個替換呢 ... 點都平過睇醫生呀
咱是陳小肥 發表於 2013-6-25 15:51

我有幾個ga...不過成日都唔記得換唔記得洗之嘛....

怪唔之得你呼吸系統唔舒服
waterpool 發表於 2013-6-25 12:45

我諗唔到有關同咁嚴重ga

塊布粘滿塵同細菌貼住口鼻, 仲衰過唔帶.
waterpool 發表於 2013-6-26 12:36

我今日洗左啦...

知道

水水
風流無水,花心,雪人犋日,月老牽綫

水水還有19.你快D估啦...你一個都估唔到ga