返回列表 發帖
得來都好耐歷史,但答案圖而出了,而係另一閻相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告'只提呬 ...
simo 發表於 2013-8-10 00:35

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確實地點.....

我猜是 得來茶樓(大龍鳳茶樓) ,

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

係咪哩間大龍鳳, 請問
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

得來都好耐歷史,但答案圖已出了,而係另一間相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告只提呬蜢街。

昨天講過,呬孟街古茶樓係乜名,再賣吓關子先,睇吓該茶樓告白多少明白係幾老啦……
simo 發表於 2013-8-6 22:22

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 就是後兩者的基地,劃分有鬥蟋蟀、 鬥雞及打雀的範圍和歌唱表演區。

昔日的茶樓,除了是一個喝茶 吃點心的地方外,每逢過時過節, 亦會推出應節食品作為副業來增加營 業額,例如農曆新年的年糕、煎堆、 蘿蔔糕,端午節的粽子,中秋節的月 餅,嫁娶用的嫁女餅,祭祀用的燒豬 等。

而當年的得來茶樓(大龍鳳茶樓) 在往時也有這樣做,但事過境遷,到 了現在,大龍鳳茶樓 已難復當年了

評分人數

• IF212

• simo

• 王腳立

[quote]好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬

小肥黎個馬後炮: "吉腸" ... 哩兩個突然間彈左出黎

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…
simo 發表於 2013-8-8 22:40

可能大家未聽過,等我試吓問問一些老一輩該區街坊,可能有人知些少……

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…

評分人數

• 王腳立

咁又講得啱, 做人要有自己一套

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保
IF212 發表於 2013-8-8 21:09

唔係呀,電視都教人話…“要做個真正男子漢,經常要“戴””袋wor……安全D丫麻……

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 12:07

街景鳥瞰新馬路顯記,英記及六國飯店

夜景看顯記,英記

加多一張劉科記

評分人數

• 綿羊

• 王腳立

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.

大紙袋...  夠環保

點解可以擺到咁耐ga好勁呀

堂口? 黑社會?
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 08:40

祖堂呀 ... ... ...

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店, 一件工場數餅.  哩期大家有玩到興烚烚.  小肥係度出一件.  因顯記大佬輩重有人係到, 姑隱其名, 請諒.

評分人數

• simo

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊 ...
simo 發表於 2013-8-8 08:09

有 ... 唔係點得個阿茂整餅出黎.  小肥覺得係會用黎做其他野: 例如, d 小奶整 ge 私房湯丸, 茶果; 有錢人自己整月餅.  講個秘密你知呀, 據聞, 某年, 某地, 某節日; 市面曾經無人買到蓮子.

評分人數

• IF212

• waterpool

肥哥應該係冼氏家族中人....

好似係有十一個股東; 以 "堂" 控股.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 01:29

堂口? 黑社會?

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊之~“足斤行斤價列“內之“足斤果月……三毫,足斤荳沙……三毫……”,係材料以斤計價,為何昔日會賣材料俾一般市民,莫非當年有人會買料返去自己整餅食?