返回列表 發帖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

拆左係咪起普通住宅 ?
waterpool 發表於 2013-8-3 12:15

咪係俾地產佬起D千萬元豪宅lor.……大部份市民眼睇睇冇得買就係lar……

拆左係咪起普通住宅 ?

其實睇黎呢座樓又係冇乜嘢特色,又唔似工廠,冇咩代表性,拆都冇咩可惜啦
simo 發表於 2013-8-2 21:05

睇真, 我都同意你嘅講法.

nin doh chin (年多前)

評分人數

• jose1057

• simo

• waterpool

均益因受白蟻侵蝕而遭清拆,圖為人員装設圍栅工程,此後此大半世紀舊樓便消失……

評分人數

• jose1057

• waterpool

其實睇黎呢座樓又係冇乜嘢特色,又唔似工廠,冇咩代表性,拆都冇咩可惜啦

均益炮竹公司拆卸與否引發坊間爭議,有人話要保育,有人話要拆去,不知如何……我去年行經下環街,見到呢座樓招牌先知係炮竹廠舊樓,當時二樓窗門打開,可望到入面牆上掛左幾幅古老人像大相,相信係公司創辦人……  此圖係另一刊物報導此有關拆卸消息……

根據當局說
沒有建築特色, 危棲, 養蚊為患.
故此, 此物亦可拆得

BYE BYE.

基本上, 任何一件老野, 在他們眼內, 都可以拆完那去賣或掉.

呢張都係大豐倉.
相片來自-澳門巴士手冊

評分人數

• jose1057

• IF212

下環舊街市是一個例子

請入此連結,詳細講述均益遭拆消息,及其歷史資料……
http://www.exmoo.com/index.php?m ... atid=9&id=26149

均益炮竹廠臨清拆 40載炮竹聲成追憶
炮竹廠曾是上世紀帶動澳門經濟起飛的三大手工業之一,但這門高風險低利潤行業已於80年代末完全結束,氹仔益隆炮竹廠有幸保留部分廠房闢作博物館,但她的附屬廠房均益,雖因業權苟安下環鬧市30年,最終敵不過白蟻蛀蝕,面臨清拆

在歷史保育和經濟發展兩不相容的博弈下,一幢幢未被列入世遺的古舊建築,只得在歷史巨輪下遭輾碎。均益的命運,亦隨著曾經響亮一時的炮竹聲,湮沒 在濠江這個十里紅塵。

在下環鹽里及帶水圍之間,靜臥著一幢建於1940年,至今經歷73載風霜的古舊建築,三層高的樓宇外牆刻著「均益炮竹庄」五個大字,炮竹廠在下環區亳不起眼,其殘破的外貌,較之周遭的舊樓群,還更破敗;不過,她的存在,卻訴說著一段澳門經濟起飛的光輝歲月。(力報20130731)

半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

小肥特別鍾情鐵閘前個部 "奔跑" 環保運輸車

ruabrandao兄, 你真不愧為"澳門通"
IF212 發表於 2013-7-31 22:15

同感,尤以澳門名人脈絡好清楚……

2 哥; sorry, sorry, 好似近賊船個件係廠, 遠 d 個件係倉
咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 19:37

小肥兄, 欽敬欽敬, 咁都被你睇到, 小弟一時發波瘟, 掉轉兩座建築物, 現已速速更正圖片的紅圈

回復  IF212

廣興泰為陳蘭芳家族所有, 陳蘭芳在港澳均為煙花大王, 在澳曾在近西街險遭老笠, 幾年 ...
ruabrandao 發表於 2013-7-31 21:30

ruabrandao兄, 你真不愧為"澳門通"

回復 10# IF212

廣興泰為陳蘭芳家族所有, 陳蘭芳在港澳均為煙花大王, 在澳曾在近西街險遭老笠, 幾年後其兩個兒子在廣興泰內被劫殺, 再過幾年, 其孫跟陳蘭芳爭奪廣興泰所有權, 打咗多年官司後最後私下和解收場....

留嚟做乜?
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

大豐倉是位於司打口對面的舊建築物, 都有超過半個世紀以上的歷史, 從以下的圖片顯示, 在上世紀五六十年代已 ...
IF212 發表於 2013-7-31 14:45

2 哥; sorry, sorry, 好似近賊船個件係廠, 遠 d 個件係倉