返回列表 發帖
真係唔好意思, 搞錯咗棟樓. 嗰棟樓的確係大豐倉嚟, 薑都係老嘅辣, 一眼就睇 ...
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 14:15

唔關事, 係小肥嚮好多年前, 差唔多日日係處出入

咁, 呢棟大豐倉有無保留價值?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 14:34

大豐倉而家搭哂棚裝修緊, 不過唔知係唔係保育嘞~

大豐倉是位於司打口對面的舊建築物, 都有超過半個世紀以上的歷史, 從以下的圖片顯示, 在上世紀五六十年代已存在

大豐倉附近的確是有一間廣興泰爆竹廠的, 可能鯧兄一時會錯意, 以為大豐倉就是均益爆竹廠啦

評分人數

• waterpool

咁, 呢棟大豐倉有無保留價值?

沒有保留價值

鯧爺, 唔好意思, 哩件係咪應該係 ... ... ... 大豐倉呀
咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 12:24

真係唔好意思, 搞錯咗棟樓. 嗰棟樓的確係大豐倉嚟, 薑都係老嘅辣, 一眼就睇到. 真要寫個字俾你.

鯧爺, 唔好意思, 哩件係咪應該係 ... ... ... 大豐倉呀
咱是陳小肥 發表於 2013-7-31 12:24

係呀......

當年鄧碧堂兄用作貨倉及其住宅, 其實沒有保留價值。
ruabrandao 發表於 2013-7-31 11:58

同意, 只係一間舊了的樓房

半個世紀有多嘅圴益炮竹公司將被拆卸, 各位對呢單嘢又點睇?
黃臘鯧 發表於 2013-7-31 10:53

下環街23號, 當年鄧碧堂兄用作貨倉及其住宅, 其實沒有保留價值。

下環街嗰楝危樓早就要拆,唔好每年用錢保育!