返回列表 發帖
搵個中醫, 問下三伏, 三九啦
咱是陳小肥 發表於 2013-6-23 10:18

記得睇完哩個西醫, 完成整個療程先呀

搵個中醫, 問下三伏, 三九啦

上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一 ...
藍月亮 發表於 2013-6-23 04:12

過敏藥及潔鼻噴霧 ... 有機會係鼻敏感, 都市人好普遍 ... 何況 ... 重係電單車 ... 撲口撲面都係塵.

上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一 ...
藍月亮 發表於 2013-6-23 04:12

喉嚨還是很不舒服 ... 好多時係就好 ge 先兆.

1. 受到病菌侵襲, 免疫系統會開始運作
2. 最基本就係肚痾; 白血球出兵
3. 白血球見野就殺
4. 好多時連普通細胞都會誤殺, 有殺無類; 喉嚨受感染, 殺菌之餘, 就順手拖一刀
5. 出得白血球, 多數都會發埋燒
6. 所以, 到得喉嚨通, 應該都係到水尾

抗生素用得太多會有副作用兼抗藥性, 今次個醫生唔開可能係好d.

上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一個, 上次個醫生檢查喉嚨時叫張大個口放鬆條利, 但我沒法做到, 他說我唔合作, 我都唔知點放鬆條利, 佢又冇教我, 今次這個醫生比較好, 檢查鼻腔喉嚨及按我額頭面額問我有冇覺得痛, 我話冇, 他說我唔係鼻竇炎, 應該慢性鼻炎, 及建議我做個鼻咽檢查, 但係因為人多要排期到下個月, 我說沒問題有需要就做好了, 反正之前都做過兩次, 有經驗冇咁驚 哈哈~
今次他給我改了藥沒有開抗生素, 開了些化啖藥跟過敏藥及潔鼻噴霧, 洗過鼻吃了藥現在不怕鼻塞了, 不過喉嚨還是很不舒服, 睡了一會就醒來沒法再睡.........

上星期去睇個醫生話我可能係鼻竇炎, 食左五日藥又唔見有好, 昨日下午去複診, 睇開個醫生冇返, 所以轉了另一個, 上次個醫生檢查喉嚨時叫張大個口放鬆條利, 但我沒法做到, 他說我唔合作, 我都唔知點放鬆條利, 佢又冇教我, 今次這個醫生比較好, 檢查鼻腔喉嚨及按我額頭面額問我有冇覺得痛, 我話冇, 他說我唔係鼻竇炎, 應該慢性鼻炎, 及建議我做個鼻咽檢查, 但係因為人多要排期到下個月, 我說沒問題有需要就做好了, 反正之前都做過兩次, 有經驗冇咁驚 哈哈~
今次他給我改了藥沒有開抗生素, 開了些化啖藥跟過敏藥及潔鼻噴霧, 洗過鼻吃了藥現在不怕鼻塞了, 不過喉嚨還是很不舒服, 睡了一會就醒來沒法再睡.........

真.....   , 冬至果日就相反.

今日夏至, 日最長, 夜最短.
waterpool 發表於 2013-6-21 18:11

真係架?

今日夏至, 日最長, 夜最短.

打風係咁

好曬, 好熱   

無事既....
waterpool 發表於 2013-6-19 18:09

希望啦...

乖啦, 大個女架啦.  無做得畏疾忌醫架.

唔好成日形住形住先得格.  人講妳信.  小肥講妳又唔信.  口又 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-6-19 22:22

我知道了, 所以我去了醫院看專科, 都係想檢查清楚, 因為長時間受困擾覺得好煩....

喉嚨唔舒服成半年, 中西醫都睇過, 鹽水蜂蜜都飲過, 都是治標唔治本,
早兩日還覺得嚴重左, 終於去了醫院看 ...
藍月亮 發表於 2013-6-19 11:10

乖啦, 大個女架啦.  無做得畏疾忌醫架.

唔好成日形住形住先得格.  人講妳信.  小肥講妳又唔信.  口又唔肯戒.  喉嚨個問題, 好多可能性, 有 d 人天生扁桃腺過大都會係咁.  由其是係女人, 被男人機會大.

個鼻出現 ge 問題, 同鼻敏感咪又差唔幾.

正正經經做檢查啦; 唔好畏疾延醫呀.

無事既....

唔好怕 !
waterpool 發表於 2013-6-19 12:45

唔到我唔怕囉~

我知...不過真係好擔心同埋好驚囉~
藍月亮 發表於 2013-6-19 12:22

唔好怕 !  

不要怕檢查, 要早早找出原因根治
waterpool 發表於 2013-6-19 12:14

我知...不過真係好擔心同埋好驚囉~

不要怕檢查, 要早早找出原因根治