返回列表 發帖

二龍喉門口

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

幾多年前呀?

評分人數

• IF212

此圖相信係後來加上色彩,看景似乎未見過,我都未出世添。

好大幅牆, 應有 60-70 年 歷史

好大幅牆, 應有 60-70 年 歷史
waterpool 發表於 2013-4-6 18:52

扮哂識

未爆炸之前個樣,隔離有圍欄既地方就係何東私家花園!

亞堅奴 發表於 2013-4-6 21:49

會唔會系爆炸之後?左上角好似崩左忽。

未見過

扮哂識
王腳立 發表於 2013-4-6 21:48

好過你扮唔識~~  

相中的二龍喉, 細佬第一次見.

亞堅奴 發表於 2013-4-6 21:49

咩事爆炸

咩事爆炸
藍月亮 發表於 2013-4-8 14:51

唔知  ~~  

唔知  ~~
waterpool 發表於 2013-4-8 15:03

都唔係問你

我鍾意搭嗲 ~~  

上世紀初松山火藥局大爆炸!

咩事爆炸
藍月亮 發表於 2013-4-8 14:51

關於松山火藥庫大爆炸, 鯧仔搵到小小資料, 如有錯漏請各位指正.

二龍喉公園前身為龍田村外的荒丘, 於1848年由亞美打神父(Padre Vitoriano de Almeida)修築為園林. 19世紀末由澳葡政府購入,作為早期澳門總督之官邸. 稱為"兵頭花園"(Jardim da Flora), 1930813凌晨,因附近的火藥庫發生爆炸,("兵頭花園"別墅後方,有一岩洞,就是用作儲存軍火彈藥之地). 大爆炸釀成2661, 建築物受損壞. 後富商何東購買了部分土地, 闢為公園. 在澳督遷出官邸後, 庭園開放供公眾遊賞, 並於1959年改建成公園. 公園入口左邊的山地雖屬何東的物業, 但他在公園擴建時再將此地捐贈予政府. 其後在1996年至1997年再擴建,遂成今日二龍喉公園的初步面貌.

上世紀初松山火藥局大爆炸!
亞堅奴 發表於 2013-4-8 16:57

關於松山火藥庫大爆炸, 鯧仔搵到小小資料, 如有錯漏請各位指正.
二龍喉公園前身為龍田村外的荒丘, 於 ...
黃臘鯧 發表於 2013-4-8 17:06

原來二龍喉公園前身係澳督府, 同埋火藥局爆炸死傷咁多人......多謝兩位提供資料..

回復 16# 黃臘鯧

好詳盡資料

唔知  ~~
waterpool 發表於 2013-4-8 15:03

回復  黃臘鯧

好詳盡資料
jose1057 發表於 2013-4-8 17:34

擦鞋