返回列表 發帖
我睇緊中醫食中藥,肚瀉已好轉,胃氣脹也好了一點,但較反複,以前未試過的,不過就沒有嘔及便血情況,甜的冷的已沒有食,平時早餐吃麥皮的,現在改了吃隨麵包吃粥或麵,都不敢亂吃了,昨天感覺好一點今早起來又差了點,都唔知點好啦……

小心調理, 慢慢來, 不要急.

純粹多手 ... ... ...

肚瀉, 胃脹 ... 通常係濕熱 ... 下次試下飲 d 五花茶啦.  戒下口.  記住, 感冒 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-23 19:30

是藥三分毒
說得有道理   

回復 901# 藍月亮

麥皮 ... 唔好落奶, 奶有輕瀉作用.  白水加少少鹽.

粥 ... 唔係咁好, 水多.  有味粥更加唔好.

麵 ... 炒麵有油.  粉絲落到胃會發大, 唔好食.

酸都要避.

就算食麵包, 都要小食多餐; 呀, 疏打餅應該都食得.   疏打餅有個好處, 可以補充鹽份.

試小小保礦力啦; 記得每次唔好飲太多, 重要係室溫 (即係唔凍).

著夠衫, 唔好再冷親個肚同膝頭哥.

小心調理, 慢慢來, 不要急.
waterpool 發表於 2013-2-24 12:15

病來猶山倒, 病去如抽絲 ... ... ... 係要 d 時間架啦.

病來猶山倒, 病去如抽絲

第一次聽聞   

回復  藍月亮

麥皮 ... 唔好落奶, 奶有輕瀉作用.  白水加少少鹽.

粥 ... 唔係咁好, 水多.  有味粥更 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-24 15:11

好有用的經驗   

又轉了睇西醫

昨日睇了西醫, 開左三日藥俾我, 話調理下就冇事, 三日後還有事再來睇........我心諗真ga?........今日又好好了一點

希望西藥對你有效吧.

唔好再轉黎轉去啦.

送多句: 行運醫生醫病尾.

若果係腸胃弱, 好返之後, 落街市買煮 "食送" 用 ge 木瓜, 一開四, 每日隔水燉一片黎食, 咩都唔好落.  食夠兩個木瓜.  

以後得閒就燉片黎食.

再有積滯, 個肚忍忍痛個隻, 先試下飲杯五花茶, 感冒就唔飲得.

蝦蟹, 有殼 ge, 無鱗魚, 就食小 d, 毒呀.

補一句, 木瓜會分解蛋白質, 唔做得食太多.

木瓜燉幾耐ga?

個胃好了好多,有胃口了,但係D腸就……

木瓜燉幾耐ga?
藍月亮 發表於 2013-2-27 19:27

其實最好燉到軟曬.  小肥多數燉十五分鐘就算, 唔理軟曬未.

個胃好了好多,有胃口了,但係D腸就……
藍月亮 發表於 2013-2-27 19:29

有胃口了 ... 都重還要忍下口, 當秀身 loh.

但係D腸就 ... 係咁架啦, d 濕重係度, 加埋回緊南, 濕氣特重.  所以, 醫病要睇天時.

d 腸濕 ... 小肥自己 ge 經驗就係 ... 食齋多士, 淮鹽疏打餅之類, 有些少炭化 ge 野 ... 吸濕同會排氣.

但係D腸就 ... 係咁架啦, d 濕重係度, 加埋回緊南, 濕氣 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-27 21:12

好清淡....

但係D腸就 ... 係咁架啦, d 濕重係度, 加埋回緊南, 濕氣 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-27 21:12

下午茶食淮鹽疏打餅 .......我都未試過好似這次咁難搞...

好清淡....
waterpool 發表於 2013-2-28 12:49

現在都係清淡D好....再唔好就要去醫院做檢查了