返回列表 發帖

好舊, 但唔知點用?

找到兩個澳門娛樂公司在六十年代的金屬幣, 但唔知係點用的, 賭場籌碼? 遊戲代用幣? 還是紀念幣或其他用途? 有冇巴打知道
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• simo

• 黃臘鯧

係咪新花園遊戲機

未見過, 似乎係遊戲機嘅代幣.

留作纪念,好好收藏

無面值, 多數係遊戲幣

2哥, 贈贈你老人家嘅慶

評分人數

• jose1057

• simo

2哥, 鯧爺, 贈贈你兩位老人家嘅慶 ... 不過, 銀碼就細左 d

評分人數

回復 7# 咱是陳小肥

遊戲機的代用幣

2哥, 鯧爺, 贈贈你兩位老人家嘅慶 ... 不過, 銀碼就細左 d
咱是陳小肥 發表於 2014-2-17 17:33

兩粒神.

1987年澳門郵局發行以賭博為題材的郵票

點解會係用閒贏 ge

1987年澳門郵局發行以賭博為題材的郵票
IF212 發表於 2014-3-2 01:57

2哥, 呢套係錯體郵票,好嘢嚟喎.

2哥, 呢套係錯體郵票,好嘢嚟喎.
黃臘鯧 發表於 2014-3-2 10:10

應該係當年設計者出錯, 撲克牌的四角都印有號碼, 骰子有兩面都是同一個點數

應該係當年設計者出錯, 撲克牌的四角都印有號碼, 骰子有兩面都是同一個點數
IF212 發表於 2014-3-2 22:36

設計嗰位仁兄到底識唔識架, 難得收貨嗰位又 "睇錯", 不過, 咁都好, 如果當年佢唔係 "睇錯", 今日就唔會有呢套 "錯體" 郵票.

當年澳門旅遊娛樂公司的專用煙灰盅

評分人數

IF212 發表於 2014-3-3 23:56

嘩! 呢個煙灰盅真正要去博物館先見得到.

設計嗰位仁兄到底識唔識架, 難得收貨嗰位又 "睇錯", 不過, 咁都好, 如果當年佢唔係 "睇錯 ...
黃臘鯧 發表於 2014-3-3 14:38

牛佬做野係烏龍左少少

IF212 發表於 2014-3-3 23:56

2 哥, 收得咁密, 家下先羅出黎呀

2 哥, 收得咁密, 家下先羅出黎呀
咱是陳小肥 發表於 2014-3-4 23:54

好嘢一定要攞出黎和各位知音人分享

好嘢一定要攞出黎和各位知音人分享
IF212 發表於 2014-3-5 00:12

回你一件 70s 煙灰盅