返回列表 發帖

馬天奴灰爆:極度悲哀

巴塞隆拿失落國王盃予皇家馬德里後,教練馬天奴表示滿意球隊表現,但對輸波感到十分痛心。

巴塞以1:2不敵皇馬,失落國王盃錦標,並錄得全部賽事3連敗。早前歐聯8強出局和聯賽爭標形勢處於被動下,巴塞今季隨時「三大皆空」,對此,賽後教練馬天奴(Tata Martino)說:「我對輸波和球迷感到極度悲哀,但巴塞仍有漫長路程要走,亦有很多積極的事情可以做。這樣子輸掉比賽真的令人很難過,但我會坦然面對,而我未來的去向,並不取決於今場的賽果。」

雖然輸波,但馬天奴賽後亦盡顯風度,稱讚皇馬值得贏波而回,亦有特別提到上演絕殺的加里夫巴利,「己隊今場的戰意十足,我很滿意,控球在腳方面做得很好,只是攻勢不夠到肉。球隊努力守住迪馬利亞和巴利,大部份時間亦做得很好,可惜敗在兩次反擊當中。巴利是一名步大力雄的球員,今場的入球亦盡顯他冷靜的一面。恭喜皇馬捧盃。」

但馬體會咁既人腳都可以硬撼兩大班霸, 領隊功不可沒.
waterpool 發表於 2014-4-18 16:02
認同

但馬體會咁既人腳都可以硬撼兩大班霸, 領隊功不可沒.

巴塞呢套戰術用左好多年, 亦都惡左好耐, 但亦俾對手洞悉哂, 例如今季幾次對馬體會都贏唔到, 下季 ...
waterpool 發表於 2014-4-18 12:38
馬體會一早就睇穿巴塞弱點, 再加上美斯狀態低迷之下就輸波.
連皇馬冇C朗都KO巴塞..............

巴塞皇朝真係玩完.
皇馬同馬體會之間我比較喜歡皇馬, 皇馬有速度有體力冇C朗都一樣掂.

睇咗成季巴塞波, 近期問題都係輸係速度方面.

佢地打慣慢慢搓波仔浸入然後進攻, 但係當對手用體力 ...
chan200308 發表於 2014-4-17 19:49

巴塞呢套戰術用左好多年, 亦都惡左好耐, 但亦俾對手洞悉哂, 例如今季幾次對馬體會都贏唔到, 下季再唔革新, 難再發威.

撐...  落海吖嘛...
waterpool 發表於 2014-4-17 19:00

睇咗成季巴塞波, 近期問題都係輸係速度方面.

佢地打慣慢慢搓波仔浸入然後進攻, 但係當對手用體力同速度壓迫時, 往往就輸係速度上面.

撐...  落海吖嘛...

佢都聞到尢魚香..
waterpool 發表於 2014-4-17 16:42
班友唔撐佢啦

佢都聞到尢魚香..