返回列表 發帖
現在講吓有關此地一些掌故: 白眼塘前地
資料來源:新報(今日澳門)
資料日期:2010年9月2日
現時澳門火船頭街的岐關大廈和其東側的濠江酒店(原名澳門酒店),都是在1927年澳門玉石岐的車路建築完成通車後,才興建的。在此之前,此處是白眼塘前地──曾是著名的天光墟和大笪地,以賣「老鼠貨」(來歷不名的物品)聞名。而白眼塘前地的前身,是上個世紀初的澳葡海傍警察分署所在,亦是一區警署的前身──此處在中國近代史上甚有名氣,是「澳門五二九慘案」的肇事地點。 ……

好鬼衰架.成日都係度出d5出d
王腳立 發表於 2012-12-31 16:24

阿魚,我都唔想停吓停吓,因為功夫唔够,又用手機出圖就唔多順,篤芒又篤錯位,又要吓吓用手指拉大去睇,我等老人家又眼矇,出帖真係花好大心機同畴間架,時間唔就又要停了,仲有呢度出圖有些步驟係要改良些少就好了,日後才談這點……
顺便講吓,其實你地唔駛吓吓加分,講真,我希望嘅唔係加分評分,最緊要有回帖,答話及参與討論,這些才有意思的,謝謝你哋好意啦。

1次過加哂分俾你

費事續張加
王腳立 發表於 2012-12-31 16:27

咁懶呀

1次過加哂分俾你

費事續張加

尚有圖文待續,今晚才出到,謝欣賞。
simo 發表於 2012-12-31 14:35

好鬼衰架.成日都係度出d5出d

以上呢幅碼頭圖好少看到,當時唔知正在有咩盛會,十分熱鬧,背景左邊正是白眼塘前地,及有一列二層高樓宇,首間便是萬福影相樓.今天便是空地盤位,其碼頭正是今天萬事發酒店位置>>>

呢幅圖就唔知何年所拍,只見白眼塘對面海邊碼頭有儀式舉行……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

當年有間萬福影相樓,位於後來的五洋大酒店位置

睇返今天,呢個原杏香樓位已建成三層住宅大厦,仍然係金字頂,不過係潛建天台屋.

以下圖片……一、60至70年代白眼塘前地,已建了岐關車路大樓 ,二、今天之白眼塘風光          今天三層住宅大厦,建築商都抵死,按照百年前杏香樓的三個圓拱窗形照做,唔通己知此地盤係百年前杏香酒樓並掌握資料?

評分人數

• LouisLee

杏香茶樓正面圖

評分人數

• LouisLee

以上圖片係攝於1870年代的白眼塘前地(圖片)
图中间最前面的建筑为杏香茶楼(后来易名江南茶楼,今已不存);茶楼左边是当时的部份海边新街(该部份今为火船头街),右边是泗??街(即今十月初五街);茶楼前及图右可见金字顶的“市亭”。

呢幅圖攝於1870年,圖中正面建築物係杏香荼樓

評分人數

• LouisLee

• jose1057

呢幅係1889年地圖,顯示白眼塘前地位置

評分人數

• LouisLee