返回列表 發帖

懷舊澳門街(轉貼)

轉貼自網上幾張舊相片, 來自電影 "鐵金剛大戰金槍客" 的截圖. 相片中, 可以見到"賊船" 內部及附近一帶街道夜景.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• simo

• 藍月亮

吊籃一定系舊金碧啦,以前我嫲嫲最中意去舊金碧閣樓用吊籃下注,貪佢唔使同人迫,又有人服侍。
big-potato 發表於 2014-4-12 16:52

舊金碧, 使我諗起當年成日聽到嗰一句 "請亞嫲飲茶" .

吊籃一定系舊金碧啦,以前我嫲嫲最中意去舊金碧閣樓用吊籃下注,貪佢唔使同人迫,又有人服侍。

又搵到一張賊船嘅舊相. 貼埋上嚟大家睇睇.

之前在小花壇都有兩個關於皇宮娛樂場的主題, 可以參考
IF212 發表於 2014-3-15 20:50

多謝2哥摷番啲舊料出嚟, 人老咗, 啲記憶力真係無咁好, 睇過啲嘢好快就唔記得.

2哥, 原來賊船都換了幾代, 搵啲料上嚟大家睇睇.
黃臘鯧 發表於 2014-3-12 09:45

之前在小花壇都有兩個關於皇宮娛樂場的主題, 可以參考

http://www.disanna.com/viewthread.php?tid=141043&highlight=%AC%D3%AEc

http://www.disanna.com/viewthread.php?tid=144476&highlight=%AC%D3%AEc

評分人數

• 綿羊

筷子基嗰隻係末代皇宮, 上面嗰隻係七十年代的, 原來皇宮賭船在不同年代都換了不同款式
IF212 發表於 2014-3-11 23:32

2哥, 原來賊船都換了幾代, 搵啲料上嚟大家睇睇.

筷子基嗰隻係末代皇宮, 上面嗰隻係七十年代的, 原來皇宮賭船在不同年代都換了不同款式

貼多兩張舊賊船相上嚟大家分享.
黃臘鯧 發表於 2014-3-10 16:49

呢隻皇宮好似同而家"掉"係筷子基個隻唔同 ???  

內港皇宮, 此情不再

皇宮賭船(港人嘲笑為賊船),晚上彩色活動光管招牌十分搶眼!在澳内港達十幾二十年,後來遷泊新口岸便 ...
simo 發表於 2014-3-3 18:38

貼多兩張舊賊船相上嚟大家分享.

評分人數

• 綿羊

• waterpool

• IF212

可能真係舊金碧.

會唔會係愛都?
黃臘鯧 發表於 2014-3-4 09:35

這張就係愛都

評分人數

• 綿羊

• waterpool

• 黃臘鯧

舊金碧............

知不知這張照片是澳門哪一間賭場呢? 原來當年是有吊籃投注的
IF212 發表於 2014-3-3 23:52

會唔會係愛都?

知不知這張照片是澳門哪一間賭場呢? 原來當年是有吊籃投注的

評分人數

• 綿羊

• 黃臘鯧

皇宮賭船(港人嘲笑為賊船),晚上彩色活動光管招牌十分搶眼!在澳内港達十幾二十年,後來遷泊新口岸便相當冷清,最後更遷離而結束幾十年“賊船“使命而被棄於筷子基停泊,重睇圖片有所感觸!

鯧爺, 有心啦 ... ... ...