返回列表 發帖
連餅干都唔食得...

如果喉嚨唔妥, 都係少食為妙 .  

喉嚨痛得好利害, 三日唔埋兩日又病...好似無晒抵抗力
藍月亮 發表於 2013-3-9 11:56

喉嚨痛 - 試下飲巴黎水 (Perrier).

咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 03:37

得既咩 ???

得既咩 ???
waterpool 發表於 2013-3-10 18:55

試下 ... 可以舒緩痛楚

咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 03:37

巴黎水? 澳門不知道有沒有....

在中西合璧雙管齊下, 昨晚還有點痛, 都算可以瞓到, 但又發覺有傷風鼻塞, 今早要再去看多次中醫....

咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 20:52

痛到瞓唔到.....

咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 20:52

我無痛喎....  

痛到瞓唔到.....
藍月亮 發表於 2013-3-11 11:20

咁嚴重  ????   

咁嚴重  ????
waterpool 發表於 2013-3-11 12:02

係呀~ 我都未試過咁嚴重...

睇黎有一段長時間要戒口.

睇黎有一段長時間要戒口.
waterpool 發表於 2013-3-11 12:50

睇怕都要了, 無辦法

戒口好過食藥嘛 ~~

在中西合璧雙管齊下, 昨晚還有點痛, 都算可以瞓到, 但又發覺有傷風鼻塞, 今早要再去看多次中醫....{: ...
藍月亮 發表於 2013-3-11 11:17

女, 唔好下下中西合璧雙管齊下先得架.  好易沖, 好易攪壞個身子架.  睇病無得個心急架, 比多些少耐性啦.

傷風感冒 de 喉嚨痛, 起因多數係白血球殺菌誤殺埋喉嚨 d 肉, 咪出現紅腫.  所以, 出現喉嚨痛時,  應該中左招一段時間, 保護系統發揮作用或者係差唔多好.

巴黎水, 等於洗喉嚨紅腫部份.  拿起手, 搵唔到巴黎水, 罐裝疏打水都頂得下 ge; 不過, 唔好則則膊, 飲忌廉念疏打或雪糕疏打當疏打水, 咪咳餐懞架.

小肥自己就係 ... 喉嚨痛 - 痰 (痰同白血球有關) - 喉嚨唔痛變 hat chi 大魔王 - 好返.  比多些少耐性啦.

我無痛喎....
waterpool 發表於 2013-3-11 12:01

有病醫病, 無病傍身 ... 好過飲汽水

有病醫病, 無病傍身 ... 好過飲汽水
咱是陳小肥 發表於 2013-3-11 17:56

好貴架...  

好貴架...
waterpool 發表於 2013-3-11 18:00

細支 HK$17, 得閒飲兩啖, 可以飲到一日; 間中飲下, 又唔使日日飲.

女, 唔好下下中西合璧雙管齊下先得架.  好易沖, 好易攪壞個身子架.  睇病無得個心急架, 比多些少耐性啦 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-3-11 17:54

因為睇左西醫食藥都唔見好轉, 晚上痛得睡不著, 所以有些心急, 第日去睇埋中醫囉,
食左中藥喉嚨開如好一點, 現在都係繼續睇中醫了, 原來又中又西會對身體唔好架?
冇諗過添...咁下次我唔敢啦...

小心 d 啦, 由其是係女人, 攪壞左個身子, 好難調理返架.