返回列表 發帖
洪拳 - 工字伏虎拳
Hung Gar - Gung Gee Fook Fu Kuen

工字伏虎拳是洪拳最古老的拳法之一,也是其入門必修拳術,起源於清朝早至中期,跟少林 羅漢拳有相似之處。

這套拳法保留了很多傳統洪拳長橋硬馬的架勢,以及剛烈的橋手技術,且以力量見稱。

洪拳 - 花王刀
Hung Gar - Fa Wang Do

花王刀與截靈刀都屬於文刀或者遊俠刀的一種,跟來自戰場的武刀﹕蔡武烈刀和五虎平西刀 截然不同,據說由一位「少林高僧」所創。

雙刀運動時,不介意馬步,重點是刀隨身走,一先一後,一動一靜,當一張刀靜止時,另一 張刀定必處於搏擊狀態。

講得好好明顯老陳學拳俾人呃,真係打交邊可能用得嗮啊,可能我學嘅係實戰詠春,招 ...
KK123 發表於 2014-4-25 19:16

自由搏擊最實際

自由搏擊最實際
waterpool 發表於 2014-4-26 12:58
乜嘢功夫都實際,只要你肯減走d花巧

乜嘢功夫都實際,只要你肯減走d花巧
KK123 發表於 2014-4-26 13:51

好似李小龍都咁講過...

自由搏擊最實際
waterpool 發表於 2014-4-26 12:58

直接一槍斃咗佢最實際

好似李小龍都咁講過...
waterpool 發表於 2014-4-27 17:27
的確架,我以前未學詠春個陣,都係覺得詠春做戲犀利嗻,邊可能咁打得啦,中華武術=馬騮戲!學咗先知,原來武術有佢實質嘅用途,絕對唔次電影入邊咁花巧,我依架嘅階段,仲d師兄黐手果陣,真係會俾師兄打到黐埋壁度,外人睇黎會好誇張,其實我都係身不由己架

直接一槍斃咗佢最實際
lckiong 發表於 2014-4-28 09:49
好多人都咁講,當有一日你屋企俾人入賊,佢要強姦你老婆或個女果陣,請問你有冇槍?
就算有,你又黎得切攞冇?

的確架,我以前未學詠春個陣,都係覺得詠春做戲犀利嗻,邊可能咁打得啦,中華武術=馬騮戲!學咗 ...
KK123 發表於 2014-4-28 14:17

電影花巧係要顧及"好睇", 始終係觀眾第一 .

洪拳 - 花王刀

花王刀與截靈刀都屬於文刀或者遊俠刀的一種,跟來自戰場的武刀﹕ ...
chan200308 發表於 2014-4-25 23:47

中國武術博大精深, 但我覺得分咁多招數有佢一定作用, 起碼教與學都方便左, 書寫記錄亦都方便, 可能係口咁先至可以流傳到現在, 學得好唔好就要睇個學生融會貫通囉.

電影花巧係要顧及"好睇", 始終係觀眾第一 .
waterpool 發表於 2014-4-28 18:29
所以之前俾電影影響,覺得中華武術不切實際

中國武術博大精深, 但我覺得分咁多招數有佢一定作用, 起碼教與學都方便左, 書寫記錄亦都方便, 可 ...
waterpool 發表於 2014-4-28 18:40
睇情況啦,實戰最多三分鐘,三分鐘入邊,有乜可能用百幾招招式咧

睇情況啦,實戰最多三分鐘,三分鐘入邊,有乜可能用百幾招招式咧
KK123 發表於 2014-4-28 20:04

我覺得招式係用來訓練既...

洪拳 - 花王刀

花王刀與截靈刀都屬於文刀或者遊俠刀的一種,跟來自戰場的武刀﹕ ...
chan200308 發表於 2014-4-25 23:47

搞咩?武林大戰呀?

搞咩?武林大戰呀?
綿羊 發表於 2014-4-30 15:48

佢地探討緊功夫  

中國武術博大精深, 但我覺得分咁多招數有佢一定作用, 起碼教與學都方便左, 書寫記錄亦都方便, 可 ...
waterpool 發表於 2014-4-28 18:40

武術

KK123 發表於 2014-4-28 20:04

招式 係學習, 實戰 係應用.

搞咩?武林大戰呀?

肉林大戰

我覺得招式係用來訓練既...
waterpool 發表於 2014-4-30 12:56
訓練就係為咗實戰,點解唔直接訓練d實用嘅招式咧

搞咩?武林大戰呀?
華山論賤......啊!唔係!!!!華山論劍