返回列表 發帖

[原創] 喜萬年~秋宴

公司請食飯,又有抽獎,好玩又好食,仲有生果糖水唔記得影

今年第一次食大閘蟹,唔夠大隻肉身一般

太史五蛇

內有花膠,木耳絲,雞絲等,湯底食味都唔錯

炒鱸魚球

炒包魚仔

葱油水晶雞,葱香雞夠滑

濃香羊腩煲

腊味飯

評分人數

• didi

• jose1057

• 王腳立

肥死你

點解張單寫蘭花鱸魚球

點解張單寫蘭花鱸魚球
咱是陳小肥 發表於 2012-10-15 00:13
咪係,都唔記得問下佢

有花雕..正

加埋話梅,酸酸甜甜苦苦,另有滋味

試下加飯呀; 小肥偏好加飯多過花彫.  由其是係家陣 d 花彫九成要加話梅.

遲啲又變懷舊地方。

試下加飯呀; 小肥偏好加飯多過花彫.  由其是係家陣 d 花彫九成要加話梅.
咱是陳小肥 發表於 2012-10-16 14:33

加飯我就從來冇飲過,花彫也是趁興先飲,加咗話梅又太甜啦,平日食飯就間中會飮紅酒

回復 9# 綿羊

講明先, 小肥好酒而無量.  橫掂傾開, 小肥即管發下 up 風.

小肥個人覺得呢就 ...
(1) 女兒紅對讀書人
(2) 花彫應對富二代
(3) 加飯 ... 因為加左飯焦, 飲落, 留意 d, 會覺得有些少火 "螺" 味; 適合用來隊, 再加煲 ... ... ... 可以隊足一晚.  由其是係燙熱左, 酒精揮發左 d, 易入喉 d, 真係 "榮" 左都未知
(4) 小肥對紅酒無咩特別感覺, 只係覺得比人炒貴晒, 所以比較小買
(5) 當年出現甲醇米酒之後, 小肥轉飲低度白.  低度白又係比人炒貴晒, 所以, 家陣小任左啦

小肥一直有個疑問關於個 d 咩 50年陳乜酒物酒 (當然唔係洋酒餐酒個類) ... 疑問係解放左幾多年, 文革又過左幾多年.  茅臺例外, 因為有特供制度.

本來想出張: 水井坊遺址; 但係又出唔到圖啦.  係第度睇啦.

回復  綿羊

講明先, 小肥好酒而無量.  橫掂傾開, 小肥即管發下 up 風.

小肥個人覺得呢就 ...
(1) 女 ...
咱是陳小肥 發表於 2012-10-17 13:46

小肥 對酒真係好有研究,不過都係小飲怡情,小飲 為妙

小肥 = 死就一世, 唔死就大半世 (呢句純粹死頂, 小飲怡情絕對正確).

同埋小肥唔係真個有研究, 係後生貪玩種落 d 手尾 ... 所謂火麒麟是也.

呢餐野幾錢?

本來想出張: 水井坊遺址; 但係又出唔到圖啦.  係第度睇啦.
咱是陳小肥 發表於 2012-10-17 14:04

不如問下 d 高層

呢餐野幾錢?
Patio-do-Bonzo 發表於 2012-10-19 17:55

公司請架,好似係$3000幾

小肥 = 死就一世, 唔死就大半世 (呢句純粹死頂, 小飲怡情絕對正確).

同埋小肥唔係真個有研究, 係後生貪玩 ...
咱是陳小肥 發表於 2012-10-17 23:51

咁講真,飲酒也是一種享受,可怡情減壓,不過又真係唔好過量,會傷身。

公司請架,好似係$3000幾
綿羊 發表於 2012-10-19 18:33

咁抵 ?  

水水咁晏仲唔返龜