返回列表 發帖

老牌冰室

全澳獨一無二
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

• waterpool

好有六十年代feel, 希望能多加保育, 不要被時代洪流淘汰啦

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

• waterpool

• jose1057

好詞

回想小學生時期,每天也經過幾次

上帝要你滅亡,必先令你瘋狂

記得白宮冰室嘅位置嗎?

紅豆雪條.正
開心快樂人

記得白宮冰室嘅位置嗎?
taxilow 發表於 2012-11-20 21:10

响以前嘅百老匯戲院隔離,即現時嘅水坑尾百老匯中心。

評分人數

• 王腳立

回復 8# richardbilliham

靚!勁揪!珍貴!珍貴!

加褔士好可能係聖羅撒校車

回復 1# jose1057

仲有郵政總局斜路九記冰室呢!!

雪糕, 睇下好啦, 如果唔係, 見到篤手指張血糖讀數就暈咗係度.

好有六十年代feel, 希望能多加保育, 不要被時代洪流淘汰啦
IF212 發表於 2012-10-16 12:39

好多遊客幫襯架

記得白宮冰室嘅位置嗎?
taxilow 發表於 2012-11-20 21:10

唔知  

紅豆雪條.正
澳門人士 發表於 2012-11-21 18:00

係呀, 間中仲會買黎食

回復  jose1057

仲有郵政總局斜路九記冰室呢!!
文盲 發表於 2012-11-23 16:38

2009年12月用手電拍下的…..

九記是約於60年代中期由已故的「九叔」開設的,初期供應的食品只有雪糕及汽水,而紅豆冰、菠蘿冰等常見的冰室冷飲是沒有的。坦白來說,九記出產的雪糕質素不是很高,惟「九叔」當年肯創新,推出了幾款其它同行並沒有供應的雪糕味道,如咖啡、香橙、菠蘿、雜果等;此外,尤於其店舖地點適中,自然吸納了不少本地的中葡市民顧客。由於「九叔」其本人在澳門是無親無故的(根據現時的經營者之說),故他離世後,店舖就交由員工們繼續經營。

九記馳名的”黑牛”(雪糕+可樂):

回復 15# richardbilliham

真係有問必答,仲有埋圖片同內容,十分感謝richardbilliham 兄~~

禮記現時的出品:

我每次回澳幫襯必吃的:

珍貴的禮記歷史文物收藏箱及內物:

真經典.多謝分享
開心快樂人

還有國華對面超記.......