返回列表 發帖

泰山客輪

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• LouisLee

• waterpool

• 王腳立

• jose1057

值得珍藏~小花fans有眼福

令人懷念的場景

歲月流金, 經典無價, 不勝唏噓

眨眼就幾十年

眨眼就幾十年

係唔係要4.5個鐘至到香港架
開心快樂人

係唔係要4.5個鐘至到香港架
澳門人士 發表於 2012-11-15 23:35

如無記錯係兩個半鐘

如無記錯係兩個半鐘
Patio-do-Bonzo 發表於 2012-11-22 12:51

坐半夜要等到天光先埋碼頭, 所以好似4-5個鐘, 其實兩個半鐘, 有錯請指點

物吾係夜晚上船.訓醒就到 hk

船頭相…..

送埋船飛...

仲有南山號客輪船尾+當年的’帥哥’高級船員(或香港移民局官員)

評分人數

• LouisLee

• waterpool

• jose1057

冇記錯好似係半夜一兩點上船,早上六點前左右到香港,因為當時到左等地鐵6點半開,不過太細真係唔太記得

回復 9# swateam
如無記錯,圖中係泰山輪,應該大約两個半鈡,4個半鐘哥啲應該係:大來,德星,佛山等,碼頭在內港

泰山客輪

回復  swateam
如無記錯,圖中係泰山輪,應該大約两個半鈡,4個半鐘哥啲應該係:大來,德星 ...
taxilow 發表於 2012-11-24 14:35

冇四個至四個半鐘咁誇張,我記得當時D大船泊內港碼頭,最耐都係三個半鐘咁上下。

E度响六十年代成長嘅兄台,如果有D果陣時間中會有由父母帶同坐船過去香港,唔知你地仲記唔記得下面圖中果架旅遊巴士呢?

佢就係响六十年代,STDM提供比港澳旅客、來往外港碼頭至內港十六號碼頭斜對面果間信德售票處門口(即海邊新街鹹魚欄果處)嘅穿梭巴士,我就曾經坐過幾次,多數都係同父母一齊搭嚟去外港碼頭坐半夜開去香港嘅「澳門號」大船。

上面果幅圖係响Youtube網站內一套响1965年公映嘅粵語片〈標準丈夫〉度截下來的,Li套片係由林鳳、張英才、李香琴、鄭君綿、俞明、羅蘭、李鵬飛、馬笑英、李壽祺、唐佳等主演,片中有幾段係响澳門取景,時段如下:

http://youtu.be/Iz54YA18b2w

18:26 - 20:20  外港碼頭+前遊艇俱樂部對開馬路(STDM穿梭巴士上)
37:47 - 38:35  西灣峰景酒店 (Hotel Bela Vista)
38:36 - 38:44  銅馬像
38:45 - 38:56  主教山
38:57 - 39:08  觀音堂
52:49 - 56:36  觀音堂.連理樹

評分人數

• LouisLee

• waterpool

• jose1057

回復 14# richardbilliham

穿梭巴就未坐過
六十年代中如疫症流行,登船時出示(針紙,或豆紙), 如果無,就要即時响手度割個十字,最妙就係會送個金剛燈罩俾你笠住個十字,哈哈

真的不知道

70年代中期時買大船船票都仍是在16號碼頭斜對面鹹魚舖隔鄰的信德船務部買, 嗰間地舖好細, 多人時要排到出門口

坐半夜要等到天光先埋碼頭, 所以好似4-5個鐘, 其實兩個半鐘, 有錯請指點
swateam 發表於 2012-11-22 20:17

記得應該系半夜開船,到左香港後,要瞓到七點鐘先至上岸,因為果時香港移民局唔系24小時開工,仲記得泰山輪分唐餐樓,西餐樓,航空椅同埋船旁位。

回復  richardbilliham

70年代中期時買大船船票都仍是在16號碼頭斜對面鹹魚舖隔鄰的信德船務部買, &#22 ...
IF212 發表於 2012-12-7 00:06

我記得直至九十年代頭依然有飛賣,我去果度買過噴射船飛。

現在架船去咗邊,仲有冇用緊。