返回列表 發帖

一幅拍攝於七十年代初是必利汽水廣告(藏品分享)

此照片係本人約於六九年至七二年之間拍攝,已記不清楚,這是第二回上載。首次上載引來多人回應。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 綿羊

• 王腳立

• jose1057

細佬仔時,記得有隻汽水叫加拿大汽水,唔知大家有無印象?

回復 2# 雙失中年

記得,但可能缺少廣告宣傳,銷售不高。

高士德?

“是必利“係可口可樂工藝公司其中產品,另外有“發達“同“可口可樂“,於六十至七十年代初,前二欵汽水只在澳門地區產銷,由公司照英文音譯成吉利含意的中文,以合華人市場,數年後香港可樂公司也生產同銷售此二欵汽水,名叫“雪碧“及“芬達“,澳門公司為統一銷售便把舊名更改,切換成今天名字。

高士德?
jose1057 發表於 2012-10-24 20:33

係,背後間餐廳去過嗎?

未去過

未去過
jose1057 發表於 2012-10-24 20:48

你同條魚一樣扮細個?

以前餐廳同餐室都係高消費場所,窮家仔唔係咁易有得去見識!

以前餐廳同餐室都係高消費場所,窮家仔唔係咁易有得去見識!
亞堅奴 發表於 2012-10-25 14:37

堅奴兄,多謝支持,也高興在新的地方首次相聚,希望日後能继續交流往事論舊。

此圖為1969年二十周年國慶節期間係議事亭前地既牌樓照,照片左邊有一大型是必利汽水廣告,旁邊還有大字“幸運之家抽獎,頭獎洋樓一層”,相信係當時有大抽獎,唔知有無老友記中獎呢?

評分人數

• simo

• 王腳立

• jose1057

此圖為1969年二十周年國慶節期間係議事亭前地既牌樓照,照片左邊有一大型是必利汽水廣告,旁邊還有大字“幸 ...
亞堅奴 發表於 2012-10-25 22:51

謝謝,我想此照片係你的生活照吧,圖中三人其一便是你了,可樂公司幾乎每年都有大抽獎如電視機等,的確有一两年試過送樓,記得有人獲中一個單位,位於龍嵩街x豐大厦,當時由老板李寶田先生親自與得獎者合照,但己經係四十多年前事了,現在此大厦己不知是否存在。

高士德?
jose1057 發表於 2012-10-24 20:33

系喎,高士德餐廳,即系近士多紐拜斯,咁呢張相咪應該系七十年代尾先拍囉?高士德馬路在七十年代尾先至由柯高馬路改叫高士德馬路。

高士德餐廳係高士德大馬路同俾利喇街交界,即係而家大西洋銀行吉舖既位置!

高士德餐廳係高士德大馬路同俾利喇街交界,即係而家大西洋銀行吉舖既位置!
亞堅奴 發表於 2012-10-25 23:34

堅奴兄講得對,就係呢個位,至於大薯兄所指七O年代尾又似乎唔係,或可能前些少如七四七五等,因照片係我拍,但正確年份的確忘了。

老友好料分享∼些些

老友好料分享∼些些
jose1057 發表於 2012-10-26 04:17

擦鞋

抽獎送洋樓一層, 好豪呀  

而家送層善豐花園黎住都好呀!

而家送層善豐花園黎住都好呀!
亞堅奴 發表於 2012-10-26 13:25

送巨富