返回列表 發帖

澳門掌故之新橋渡船街(童年時剪藏自五十年前澳日專欄)

本人小時候愛剪報,常把報章上有興趣的刊載剪下,用一本習作薄貼藏……時光飛逝,不覺己過數拾寒署,有天,執拾舊物,兒時所剪藏報刊的習作薄竟重現眼前,逐一打開看看,從而勾起一股思潮……今天就把這些剪報同有興趣朋友分享……(有些己霉爛或甩掉又或变得很黃,使部份不完整)   
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

• jose1057

記得此剪報係小弟以前曾在另一論壇發放的首篇剪報。

新橋渡船街係亞堅奴兒時出沒最多既地方!

亞堅奴 發表於 2012-10-25 22:55

知道,可當為你的故鄉了,因知你首次來到,故即時以此剪報歡迎,以表心意。

回復 4# simo

多謝simo兄!

堅奴兄,想問你的新頭像呢個係唔係阿馬留呀?

回復 6# simo

唔係阿馬騮,係 舊日葡萄牙大孖沙叫 Visconde de S. Januario,而家山頂既若憲馬路用佢個名命名!

回復  simo

唔係阿馬騮,係 舊日葡萄牙大孖沙叫 Visconde de S. Januário,而家山頂既若憲 ...
亞堅奴 發表於 2012-10-25 23:46

謝謝,原來如此。

佢周身荷蘭水蓋,多過jose老兄,哈哈!

師兄:好耐無碰頭,我都係初生嬰兒,新手上路咋!

評分人數

• 王腳立

未能嚐新.我願記陳

回復 10# 寄塵

無所謂,呢D虛銜黎,最緊要老友記多D圍埋吹下水,分享下D舊野,減下壓開心下!

我都係新橋區長大架
開心快樂人

回復  寄塵

無所謂,呢D虛銜黎,最緊要老友記多D圍埋吹下水,分享下D舊野,減下壓開心下!
亞堅奴 發表於 2012-10-26 00:41

同意

寄塵 發表於 2012-10-26 00:35

等你好久啦

寄塵 發表於 2012-10-26 00:35

歡迎你加入小花俠論壇

本人小時候愛剪報,常把報章上有興趣的刊載剪下,用一本習作薄貼藏……時光飛逝,不覺己過數拾寒署,有天, ...
simo 發表於 2012-10-25 22:42

有冇60年代沙欄仔舊照片,,有間牛骨廠,,有間蓮香樓,,街邊有茶果湯賣..斗零一碗..鹹甜都有..朝早返學整碗...正..

魚腩係度留低唔少腳毛....
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。