返回列表 發帖

麗聲戲院大水浸

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

• 低級巡邏員

• jose1057

正,唔同時代嘅圖比較!

十分經典老圖片,吾睇一定係你損失
taihong  =  taihong800

資料詳盡

唔系!照睇呢張相系八十年代中影,影嘅位置系連勝馬路,右手面有少少粉紅色嘅大廈應該系而 ...
big-potato 發表於 2012-11-17 14:11

你說得全對, 渡船街大豐銀行是1988年開業的, 所以這張照片肯定是80年代中期拍攝的, 當時麗聲戲院已丟空了幾年, 在80年後期拆建成新廈的, 現在墨山巷及光復街交界處還有一間大廈取名為麗聲樓, 就是源自當年麗聲戲院的

附上一張由攝影名家陳永漢先生在1992年在同一角度拍攝的水浸照片和今天景物的對比
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

回復  jose1057

已經用埋放大鏡
waterpool 發表於 2012-11-19 10:50

要用天文望遠鏡

回復 19# jose1057

已經用埋放大鏡   

WHERE ??
waterpool 發表於 2012-11-18 17:46

有冇睇清楚

有冇見到我游水
jose1057 發表於 2012-11-18 08:39

WHERE ??  

有冇見到我游水

唔系!照睇呢張相系八十年代中影,影嘅位置系連勝馬路,右手面有少少粉紅色嘅大廈應該系而 ...
big-potato 發表於 2012-11-17 14:11

果然老餅友
開心快樂人

我認同
waterpool 發表於 2012-11-17 15:28

其實由舊相片中去認現在位置幾好玩。

我認同  

回復  paulo 位在連勝馬路(?)和墨山巷交界處,此照片似是 1968 年之後不知多少年的照片,假如真的是麗聲戲院, ...
olivita 發表於 2012-11-17 01:08

唔系!照睇呢張相系八十年代中影,影嘅位置系連勝馬路,右手面有少少粉紅色嘅大廈應該系而加連勝風行果間大廈,盡頭系沙加都喇街同連勝馬路,墨山街交界,lawman招牌位置應該系現在馬會投注站位置,佢後面過啲就系劉德記。右手面大約見到有啲花牌,果度就系麗聲戲院正門,而加大豐銀行嘅位置。

仲有咩?
big-potato 發表於 2012-11-16 20:33

現在當然拆晒啦
開心快樂人

回復 6# paulo 位在連勝馬路(?)和墨山巷交界處,此照片似是 1968 年之後不知多少年的照片,假如真的是麗聲戲院,這應該是側門,是墨山巷的側門吧,因為那裡是比較低窪,若是,拍照者是站在行易小學附近的位置;

細個時成日都系咁, 一落完大雨就去玩水。

對面啲舊樓都未拆
澳門人士 發表於 2012-11-15 14:39

仲有咩?

麗聲戲院在那裡?
paulo 發表於 2012-11-15 15:07

現在的大豐銀行渡船街分行至連勝馬路來來超級市場所在的全座建築物都是昔日的麗聲戲院

評分人數

麗聲戲院在那裡?
paulo 發表於 2012-11-15 15:07

好似係新橋