返回列表 發帖
啊....  全部都係舊錄音 .

新嘅都有:

Mozart - Notturno in D major for four orchestras, K. 286 (Set 1080p for the b ...
LouisLee 發表於 2012-11-16 00:37

好想問你
你聽古典音樂係聽錄音 (有人鍾意爆), 聽指揮或演奏家的演譯還是聽樂曲的內外本質 ?

兩者都重要, 但係我都會先揀指揮或者演奏家, 皆因好嘅演奏家一定會揀好嘅音樂嚟演奏,  ...
LouisLee 發表於 2012-11-17 08:24

我反而比較著重音樂本身, 演譯其次, 當然好的演譯可以化腐朽為神奇, 但好的樂曲唔怕衰既演譯.

大家心水唔同啫...  都係欣賞好音樂...
你是否最愛聽貝多芬 ?

我是超級 Mahler 迷, Beethoven 亦好, 反而 Brahms 就麻麻, 我沒有能力理解他的音樂.

Willem Mengelberg - Mahler, Symphony No. 4 in G Major 1939 Live

I: Bedächtig, nicht  ...
LouisLee 發表於 2012-12-5 22:43

很好的第四樂章  

呢首曲 1904 年首演, 就係由 Mengelberg 指一、二樂章, 三、四就由 Mahler 親自埋尾, Mengelberg 係 Ma ...
LouisLee 發表於 2012-12-6 21:52

Malher  本身就係一個名指揮.

錄音雖然舊, 但演繹從容不迫, 不錯.
這位小提琴家的錄音我從未欣賞過, 想不到這麼好.

評分人數

• LouisLee

Deanna Durbin - Ave Maria (Schubert) 1940 (720p HD)
LouisLee 發表於 2013-5-2 23:26

上自天堂的歌聲

評分人數

• LouisLee