返回列表 發帖

當年今日(66.11.15)澳門的故事…一二.三事件從此起

事件起因

氹仔坊眾因辦學需擴充校舍,在1966年4月間租到氹仔施督憲正街4、6、8號屋宇(原建築已拆,現址已成為一所粉紅色 外牆的葡國餐廳)擬進行修建,且在6月份已入稟海島市行政局申請工程准照,但久未獲批覆。校方代表雖前後24次找局 長交涉,但沒有獲得什麼進展,於是依慣例在等候動工許可的同時,先行搭棚施工。

事件經過

11月15日,海島市行政局代局長晏德地(Rui de Andrade)上班時,發現坊眾學校門前搭起棚架,於是派出一名警察前往 查詢,並加以阻止,惟工人不聽勸阻,於是晏德地又派出一批警員前往勸止,雙方發生衝突由此而生,造成24人受傷,並 拘捕在場採訪的1名《澳門日報》記者。同日中午一時, 澳門中華總商會派人與海島市行政局聯絡,建校代表亦派人前往 該局交涉,但其中4人尚未見到局長,即被拘捕解押來澳拘留一晚,後來在商會副會長崔德祺的協助下保釋。事情發生 後,當時被譽為澳門華人社群領袖何賢曾拜會護理總督施維納(Mota Cerveira),請求他謹慎處理此一事件。然而施維納 態度甚為強硬,對何賢的勸導置之不理……[attachimg]8704[/attachimg]  故事未完,待續……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

事件起因

氹仔坊眾因辦學需擴充校舍,在1966年4月間租到氹仔施督憲正街4、6、8號屋宇(原建 ...
simo 發表於 2012-11-16 00:03

各位慢慢睇番同埋重溫啦,好似我以前响「八記」果邊貼過嘅….

評分人數

• 王腳立

• waterpool

• 低級巡邏員

• simo

• jose1057

等待中..

期待中........

回復 2# richardbilliham

謝謝李察兄幫手,點解要講呢個故事呢?有一天,睇到一個十二,三歲小女孩,抱住一塊大紙板,板上貼左一些有關本澳一二三事件圖片,新聞等,並寫上解釋,這學生女孩似乎在做作業交功課……因此,有感要在這裡放上有關這段歷史,本人收集了些少當時報章剪報及新聞,消息等,或許論壇上有些年輕人想了解這段故事。

講本故事,想用追踪新聞方式,所以盡量與曰期同步,以增各位興趣,想知事件發展如何,唯有下回分解……

當年出事既坊眾學校!

評分人數

• 王腳立

• jose1057

• waterpool

• simo

詳盡.多謝分享
開心快樂人

精彩的報告   

當年出事既坊眾學校!
亞堅奴 發表於 2012-11-17 02:18

堅奴兄呢幅坊校照真好少見到,而家經過都見唔到,唔知幾時拆建左。

有一問題,大家知唔知點解呢?為何申請建校,由六月至十一月經過24次查詢竟然不答覆批建牌照,有咩問題嗎?抑或係……我稔經歷葡治年代老澳人實心知肚明啦。

好有興趣,請simo兄慢慢一一道來.

回復 7# 亞堅奴

我企右面, 點解遮住我個面..

回復 13# jose1057

果度三條女,好似無你份喎!

回復  jose1057

果度三條女,好似無你份喎!
亞堅奴 發表於 2012-11-20 14:35

我是當年的俏嬌娃, 現在老了小小   

回復 15# jose1057

你幾時出左櫃呀!

回復  jose1057

你幾時出左櫃呀!
亞堅奴 發表於 2012-11-20 17:39

老友~係乜野泥架

好有興趣,請simo兄慢慢一一道來.
blackjohn 發表於 2012-11-18 00:17
  葡治時代,申請乜乜都要識DO,識做就係話要孝敬,孝敬老豆?當然唔係,要孝敬官老爺,要俾茶錢是也。要經手之部門都要濕D畀佢地,如果唔係,就會俾佢為難或拖延,記得回歸前,内港貨輪碼頭都有水警更房,負責批准起貨出街,個個排隊每人都要袋定最少10元(少件,如大批則過百)給查更警,如果到時個更嫌少,就板起面口,留難你,你又要俾多D……今次氹仔學校建校事件,就可能或估計呢班愛國人士唔“識做“之故。

葡治時代,申請乜乜都要識DO,識做就係話要孝敬,孝敬老豆?當然唔係,要孝敬官老爺,要俾茶錢是也。要經 ...
simo 發表於 2012-11-20 18:15

分折得很好

好長細