返回列表 發帖

當年今日(66-11-18~30)氹仔事件追踪.最後報導:師生督府抗議圖

以下係轉載维基百科文章:
11月18日,氹仔居民提出5項要求,包括懲兇、不要阻撓辦學、傷者獲得賠償、撤銷入獄20天之判案,並保證以後不再有同樣事情發生。22日,澳門親北京社團代表舉行座談會,譴責事件,並威脅「要進行鬥爭」。

另一方面,新任總督嘉樂庇(Nobre de Carvalho)11月25日抵澳履新,並於29日下午接見工商界代表,表示動用警察處理建校一事失當,也承諾成立一個由官方和民間中立人士組成的調查委員會,徹查有關事件。然而,澳門中華總商會並未應總督之邀請派出民間代表參與調查委員會,致使該調查委員會無法運作,而親北京社團代表的抗議行動繼續升級,澳門總督府每天都有抗議的人群。……[attachimg]8913[/attachimg]
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

• 低級巡邏員

• jose1057

• waterpool

大型集會,工人康樂館舉行,聲討澳葡!

評分人數

• 王腳立

good morning

大駡澳葡,人人憤怒了……

評分人數

• jose1057

good morning
咱是陳小肥 發表於 2012-11-24 06:55

早晨,你好,小肥兄,謝謝。

同場加映額外新聞分享(66,11,24)

評分人數

• jose1057

小弟繼續跟踪事態發展,欲知後事如何(不樂觀),請留意下一回新帖。

小弟繼續跟踪事態發展,欲知後事如何(不樂觀),請留意下一回新帖。
simo 發表於 2012-11-24 08:10

欲知後事如何(不樂觀)...自古有抗爭動亂必有死傷.小的我已細心靜看,期待下回分解,請呀!!

重溫歷史  

欲知後事如何(不樂觀)...自古有抗爭動亂必有死傷.小的我已細心靜看,期待下回分解,請呀!!{:3_300: ...
文盲 發表於 2012-11-24 17:10

謝謝關注及支持,精彩嘢就快黎,情勢逐漸加劇,睇黎就快爆大鑊!

歷史重溫

simo兄報導得像昨天發生一樣.

我加樂B提早到步喇...

我加樂B提早左半日到步,費事要D愛國同胞响碼頭「歡迎」我喇….不過話話,我咁大個仔,都係第一次搭水翼船咋,以前响「果亞」同埋「安哥拉」果陣,邊會有Li D咁嘅船坐架。

亞督爺,小心D行呀,你「瓦下瓦下」好似生野咁樣行法嚟到馬交,遲早要咩鑊架….

嗱!新哥, E+我同東叔、Teddy响果度三缺一等緊你,你好快D嚟啦..

評分人數

• jose1057

• simo

我加樂B提早左半日到步,費事要D愛國同胞响碼頭「歡迎」我喇….不過話時話,我咁大個仔,都係第一次搭 ...
richardbilliham 發表於 2012-11-25 03:29

李察兄,好,連環故仔有趣抵死又精彩!,令到本帖之時光旅程更添動感,值得一讚。相信各餅友都十分支持,謝謝。

同場加映:本澳呢幾日市面風平浪静,只有愛國群眾在室内有聲討大會嘈嘈敝,你地睇,澳葡仲搞緊西班牙鬥牛添,一片歌舞昇平呀,邊樹有話驚過你班“愛國“友呀!新督爺又黎啦,都會去睇吓呢場精彩騷架……各位老友,大家担定櫈仔,葡國佬睇鬥牛,遲吓等我地睇華人鬥“牛“(葡牛叔)。

評分人數

• jose1057

當年住沙欄仔,,D小販個個拎起枝担挑話同D查牌死過....
紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

以下係剛履新嘅馬交督爺加樂B之重要講話:

我「綠眼仔」加樂B甘日好高興,因為求先馬交嘅各界社團人仕,响「甘爸那」睇完我個就職典禮後,攪左個歡迎酒會同我洗塵,雖然D規模梗系冇遲D亞駒哥果個咁勁喇,但系已經令我好感動架嘞。

可能我高興過頭,响酒會度飲大左,講左好多九唔搭八嘅野;但系我都係照搬鄰埠狼特首嘅施政偽術嚟講啫,冇乜唔妥嘅。响Li度,我想重覆求先响就職典禮演說中我最強調嘅野,就系我不能容忍外國勢力干預,和危害與一個進步、無私與團結的執政集團所領導的「強國」間之友好合作關係行為

愛瞞日報特約記者比李咸獨家專訪報導。

上述歷史性講話摘自「馬交基銀會」出版的『馬交編年史 (1950-1988) 』第74頁:

評分人數

• jose1057

• 低級巡邏員

• simo

以下係剛履新嘅馬交督爺加樂B之重要講話:

我「綠眼仔」加樂B甘日好高興,因為求先馬交嘅各 ...
richardbilliham 發表於 2012-11-26 02:42

好嘢!我禽日25號l都有去加樂B酒會,又見到護理總督“四圍擸“(施維納)同海島市行政局代局長“硬亂黎“(顔端尼),同B仔交頭接耳,跟住之重要講話因係葡文,小弟唔知嗡乜,淨係聽到佢話:“括得就括……括得就括咯!“……之後先至知原來係葡文字音話“死就死啦“……Quarto de Quarto(意四)……佢都未講完,有個愛國長毛楂住包卡樂B薯片抛畀佢,大聲鬧:“食屎啦“,B仔細細聲問阿亂黎哥點解,亂黎哥話叫你因住未來會有督蘇州屎你try, B仔隨即大讚中葡友誼長在呀…

好嘢!我禽日25號l都有去加樂B酒會,又見到護理總督“四圍擸“(施維納)同海島市行政局代局長“ ...
simo 發表於 2012-11-26 08:31

仲有呀,後面仲有馬交郁民同班飯民拉布抗議,仲高舉一幅當日氹仔事件圖片放大圖畀B仔睇,小弟即舉起相機拍下圖片,而家畀大家分享:

評分人數

• jose1057

當年住沙欄仔,,D小販個個拎起枝担挑話同D查牌死過....
魚腩 發表於 2012-11-25 22:55

謝謝,聽過有查牌鬼(當年俗稱,即西洋人查牌人)被民眾打死,但未經證實。