返回列表 發帖

絕對珍藏 - 1974年回力球賽事秩序表及投注彩票

小弟僅獻上本人私人珍藏多年的1974年回力球賽事秩序表及投注彩票供各位網友分享

評分人數

第一代球王奧百地..最叻搓波前場薛拉也..後場蘇圖..最夠力水係亞連..艾力比..晏廸加..最古惑縮骨係依真利...

評分人數

紅塵白浪兩茫茫,不求聞達是妙方;

到處隨緣延歲月,終身歡樂度時光。

要用一蚊買架 ?

最夠力水係亞連..艾力比..晏廸加..

回復 2# 魚腩

夠力水嘅仲有何力佳、易輝;最叻上/爬牆係拉尼亞、文龍;最佳反守為攻係第三代球王區比亞。

第一代球王:奧百地
第二代球王:區百祖
第三代球王:區比亞

評分人數

• 王腳立

最夠力水嘅仲有何力佳、易輝;最叻上/爬場係拉尼亞、文龍;最佳反守為攻係第三代球王 ...
richardbilliham 發表於 2012-11-27 18:51 [/quote]

何力佳..易輝..文龍..區百祖..區比亞..葉百利..葉仕彬..屬於二,三代球員..呢度未出現..

你地講果d球員我都未色賭

我賭個陣最叻係杜良駒 [西瓜刀]

非常感謝你的分享, 現在睇番, 真係仿如隔世, 記得回力球在澳門初開業時, 因年紀未夠秤, 未能入場觀看, 只能收聽綠邨電台的廣播, 感受現場氣氛, 及後成年後經常入場觀賽及投注, 而當年回力球的確是盛極一時, 在澳門各區開設多間投注站, 又吸引了很多本地的年青人自製球拍學打回力球, 很多球員都是當年的偶像, 到今年今日相信這班原裝第一代的西班牙球員如健在, 已是五, 六十嵗的老餅矣, 總的來說, 回力球永遠是成長於七八十年代的澳門人的集體回憶

分享一個1975年澳門回力球的經典廣告
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

• 王腳立

最夠力水嘅仲有何力佳、易輝;最叻上/爬場係拉尼亞、文龍;最佳反守為攻係第三代球王 ...
richardbi ...
何力佳..易輝..文龍..區百祖..區比亞..葉利..葉仕彬..屬於二,三代球員..呢度未出現.魚腩 發表於 2012-11-27 19:07

你啱嘅....

何力佳=Oleaga
易輝=Ibai
文龍=Manu
區百祖=Albichu
區比亞=Orbea
利=Ibarra
葉仕彬=Esteban

第二、三代球員還有余安度(Uriondo)、劉利加(Laucirica)、雷文(Ramon)、陳里安、葉百南(Ibarrola)、林伯(Arambari)....

第一代最球員係士恩(Sein),最用「連消帶打」招式嘅球員係李蘇地(Lizundia),Li兩位無錯La掛!

回力球公司第一次主辦嘅雙打冠軍杯賽,贏得冠軍果對球員拍檔就係雷文(Ramon)及亞連(Arin)。

仲有,賭回力球最揾笨seven嘅野,就係早期D位置派彩居然可以低到去派壹蚊咁PK嘅,即係如果買最小嘅投注額兩蚊,中左都係賠番個本兩蚊俾你,後期我就唔知仲係咪咁樣嘅。

最後,有邊位仲記得係邊個球員,本來佢打雙打賽係打後場嘅,後尾居然改打前場? 遲D開估...

黃臘鯧兄, 你post的其中一張彩票上面印的字是Macau Canidrome Club, 應是狗會的彩票呀

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 8# richardbilliham

有冇記錯係夏立基...

回復  richardbilliham

有冇記錯係夏立基...
魚腩 發表於 2012-11-28 00:55

哈哈,你唔講我都唔記得佢夏立基,Arruaga嘛,多謝提醒!

我記得佢個花名叫做「大盹」或者「大C忽」嘛,咁嘅身型點打前場呀?

我講果位係第一代嘅,佢係高班球員,繼續諗下啦,俾D貼士,佢個名同某歐洲足球隊有關係的。

哈哈,你唔講我都唔記得佢夏立基,Arruaga嘛,多謝提醒!

我記得佢個花名叫做「大盹」或者 ...
richardbilliham 發表於 2012-11-28 01:36

第一代..高班球員,打後場嘅應該係得..拉尼亞,,亞連

第一代..高班球員,打後場嘅應該係得..拉尼亞,,亞連
魚腩 發表於 2012-11-28 02:47

仲有阿卡素(Arcarazo/亞家嫂)、蘇圖(Soto/高腳七)、亞利打(Arrieta)及艾力比(Elexpe/大力水手)呀,奧典那(Ordenana/科學怪人)初頭都打過高班雙打後場架,不過佢越打越差,後來被降到中班度打....

仲有阿卡素(Arcarazo/亞家嫂)、蘇圖(Soto/高腳七)、亞利打(Arrieta)及艾力比(Elexpe/大力水手)呀,奧典 ...
richardbilliham 發表於 2012-11-28 03:07

冇錯係,,但係打過前場既唔多..(牛皮糖)蘇圖都好似打過,,,

回復 9# IF212

非常多謝2哥先, 我收藏多年一直都無留意到. 但我敢擔保一定是回力球嘅彩票, 因為我係回力球場最後一日最後一場, 刻意買5搭6及6搭5科卡士, 心想, 中到好彩. 中唔到就作為紀念品. 票上印上5-6/6-5. 無花無假. 如今經你一提, 果張飛而家就變咗我嘅經典收藏品.
回想果日, 係我去回力球場以來最噓陷嘅一日, 尤其散場果陣. 班球員出來擲球拍及球衣, 直頭令班球迷陷入瘋狂. 個個癲哂咁走去搶. 如今想起, 此境此情, 還曆曆在目.

冇錯係,,但係打過前場既唔多..(牛皮糖)蘇圖都好似打過,,,
魚腩 發表於 2012-11-28 03:26

蘇圖(Soto)素以穩健接球及搓球見稱,且多數用反手接球及擊球,單打賽時也不是常用正手,佢同士恩(Sein)及薛拉也(Celaya)都系第一代嘅悶蛋球員,後兩人都會間中响前場揾到好機會時「縮矮仔」(即放短球),但蘇圖是不會做這些招式的,我睇佢打單打賽咁耐,响前場打「三角球」次數不超過五次。佢地三條友雖然冇乜殺着招式,但我當時係好鍾意買薛拉也的,因為佢曾經幫我贏唔少錢嘅。

俾多D提示嘞,那位球員的名字是與西甲某球會的名字相同。

你地講果d球員我都未色賭

我賭個陣最叻係杜良駒 [西瓜刀]
王腳立 發表於 2012-11-27 20:21

我有資格賭錢時回力都摺左  

蘇圖(Soto)素以穩健接球及搓球見稱,且多數用反手接球及擊球,單打賽時也不是常用正手,佢同士恩(Sein) ...
richardbilliham 發表於 2012-11-28 15:23

那位球員的名字是與西甲某球會的名字相同

你係講英超球隊紐卡素係咪..真係唔記得佢幾時轉打前場..人老記性都退化咗添...

那位球員的名字是與西甲某球會的名字相同

你係講英超球隊紐卡素係咪..真係唔記得佢幾時轉打前場..人 ...
魚腩 發表於 2012-11-28 18:15

咁我開估喇,佢就係比路包Bilbao,西甲球會畢爾包Athletic Bilbao咪係同佢一樣嘅名囉。

澳門回力球公司開張初期,比路包及亞利打係當時高班賽中最年輕的兩位,前者18歲,後者19歲。除了奧百地外,由於拉尼亞及亞連年紀已不少,依真利及亞利打的水準不太穩定,蘇圖及阿卡素是防守勝於進攻類型球員,故做就了比路包這位年青、攻守皆備、打法柔軟但殺球刁鑽的雙打賽後場球員。雖然佢D比賽資歷較淺,但因初來報到後的上名率很高,
遂站穩了在頂班賽事中的位置。可惜是在約半年後的一次交通意外中重傷了一邊腳部,據聞那是他當時坐在他好友球員奧基亞Urquia的電單車後座而出事的。我記得佢醫左超過一年後才康復,但見他步行起來已不大像如常,恢復作賽後已不能在單打賽事中出現,只可在中班的雙打賽中改打前場,不久後可能是因合約屆滿而離澳。

黃臘鯧兄, 你post的其中一張彩票上面印的字是Macau Canidrome Club, 應是狗會的彩票呀
IF212 發表於 2012-11-28 00:49

以我記得, 狗會用左電腦票後, 所有用淨d彩票, 就比晒回力球用, 重有, 到回力球尾期時, 回力球的50元銀碼蚊以上的彩票, 用了去3蚊、5蚊、10蚊飛度用。