返回列表 發帖

當年今曰(66年12月1日)~~澳督府好熱鬧(照片己冲印出來)

今天1966年12月1日,聽到街邊有两個人講野,我就側側耳聽到些少……甲:你知唔知點解今日督府好熱鬧?   乙:新督爺上任,好多人賀呀!   甲:仲聽到裡面有人唱歌bor.    乙:好奇咩!梗係唱支歌祝賀佢上任恭喜歌啦!   甲:但唔係葡文播!   乙:咁奇,咩文呀,唔通阿差文?   甲:係中文!   乙:唔奇,有中國人賀佢架,乜佢都識聽?    甲:車,睇死都唔識啦!   乙:咁你聽到唱咩呀?   甲:好!我依家唱畀你聽……“大海航行靠舵手,萬物生長靠太陽!“……    乙:哦……,呢首祝賀歌讚佢話以後澳門要你新督爺指揮喇,你係舵手,澳門人靠晒你掌舵呀!又將新督爺比喻係太陽添!    甲:跟住又舉起本紅色書仔bor!   乙:哦……紅色代表吉祥,高興日子嘛……係咪紅包仔呀?咁大頂高帽笠畀佢,可能新督爺畀到賀者一人一封大利是bor.    甲:又點解高舉封利是呢?   乙:我收到封大利是都開心到舉起啦!                ……於是我就行去澳督府……

評分人數

我去都係想唱支歌賀督爺,想袋番封紅包仔唧,都唔過份架。

又到臨尾香特約採訪記者報導:今天係六六年十二月一日,而家係南湾澳督府,見到好多群眾,包括有工人組織,社團組織代表,婦女組織等等在督府内,人聲嘈雜,有人一齊唱歌,哎口號及抗議聲不斷……睇吓我地友報“愛瞒日報“比利咸記者有無其他料呢……

臨尾香 靚女特泒員會拍番幾幅照片架,不過又係呢句,而今係一九六六年,仲係菲林年代,要睇就要夜D呢。

剛剛收到有途人拍到督府門前照,立即趕快冲印出來,好緊張bor.......
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

剛剛收到有途人拍到督府門前照,立即趕快冲印出來,好緊張bor.......
simo 發表於 2012-12-1 15:50

唉!最前呢個學生小朋友仔,背住書包仔睇熱鬧,好危險架,快D返屋企啦!

回復 5# simo

乜d愛國激進人仕仲末到場咩??

回復  simo

乜d愛國激進人仕仲末到場咩??
文盲 發表於 2012-12-1 17:14

謝謝欣賞,以上所提及的師生應係澳門濠江中學,當年係極“愛國“學校,而提及的组織及工會,係工聯總會及婦聯,亦係愛國團體。

大海航行靠舵手
咱是陳小肥 發表於 2012-12-1 16:34

謝謝小肥兄,呢首曲令我想起澳門六七年火红的年代,該年愛國團體全澳放置大喇叭,就係聽此等歌曲,還有“唱支山歌給黨聽“,“爹親娘親不如毛主席親“等都聽到滾瓜爛熟了。

當年要鬥爭, 如今阿爺要和諧

當年要鬥爭, 如今阿爺要和諧
waterpool 發表於 2012-12-1 18:20

水兄,今天阿爺係䦕明及理智,所以令國家强大昌盛,反觀以前就不用提了!

回復 12# simo

當然 ~~  自相殘殺最愚蠢

照片已經冲印左出嚟,原來有班工人代表响澳督 府列隊讀毛語錄,唱語錄歌

照片已經冲印左出嚟,原來有班工人代表响澳督 府列隊讀毛語錄,唱語錄歌
simo 發表於 2012-12-1 21:12

嘩,見到我師傅當年搞革命!

愛國師生群集澳督府内齊讀“寶書“,並高呼毛主席萬歲等口號

愛國婦女聯會代表亦到督府抗議並誦讀“紅寶書“

各位,當年今日連續“劇“之澳門故事:由氹仔事件開始至今己第四集,本故事己開始進入高潮了,今回之“澳督府事件“便是關健性事件,將故事帶入高峯及令人意料不及,有興趣追此故事者勿錯過這一两天發展。

愛國婦女聯會代表亦到督府抗議並誦讀“紅寶書“
simo 發表於 2012-12-1 22:03

見上圖有位婆婆都入去抗爭,小心呀,婆婆,越黎越危險㗎。