返回列表 發帖

四十六年前之澳門一二.三事件回顧(圖片分享)

至12月3日中午12時許,總督府門前終於發生衝突。警察先使用警棍,後出動防暴水車,試圖驅散示威人士。消息傳出後,前來示威的群眾愈來愈多,下午3時後,衝突加劇,警車被推翻搗毀,法院門前的歐維士石像之腳被敲爛。接著,位於議事亭前地的美士基打(Nicolau Vicente Mesquita)銅像被摧毀,澳門市政廳和位於仁慈堂大樓地下的公證署也遭衝擊。4時半左右,群眾沿龍嵩街前往警廳,遭防暴警察施放催淚彈,並開槍射擊,造成2人死亡。警方又出動防暴車駛往市政廳前,掃射水喉,驅趕示威人士。總督隨後在傍晚6時頒令戒嚴並實行宵禁。由於戒嚴緊急,許多居民並無心理準備,其後幾天又有數人在街上遭亂槍射殺,一名居民甚至因伸首窗外觀望被流彈擊中。據官方統計,共有8人被打死,212人受傷並逮捕62人,坊間則稱有11人被打死。以下圖片來自澳門曰報特刊,由首圖師生集結督府內開始……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

評分人數

• 低級巡邏員

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• 低級巡邏員

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• jose1057

• 王腳立

評分人數

• jose1057

• 王腳立

明日再上多些圖片包括拉倒美士基打銅像及人群湧入新馬路等

明日再上多些圖片包括拉倒美士基打銅像及人群湧入新馬路等
simo 發表於 2012-12-3 22:19

等你

等你
王腳立 發表於 2012-12-3 23:01
  要等㗎,如 放晒有成百張嘢㗎,仲有剪報,如放晒都幾拾幅,真係手都軟,分幾曰帖才放得十零廿張,如日日都同一話題,鬼都走啦,但又冇辨法簡化一些程序,只好揀些主要部份咯。

要等㗎,如 放晒有成百張嘢㗎,仲有剪報,如放晒都幾拾幅,真係手都軟,分幾 ...
simo 發表於 2012-12-3 23:32

我唔係"西洋鬼",絕對唔會走,期待!!

文盲 發表於 2012-12-4 00:55

好!睇到有支持先至有精神落多些功夫啦!唔怪得有歌星演唱時都向觀眾講:“喂!掌聲呀!點解冇呀?山項呢邊又冇嘅?……”

要等㗎,如 放晒有成百張嘢㗎,仲有剪報,如放晒都幾拾幅,真係手都軟,分幾 ...
simo 發表於 2012-12-3 23:32

辛苦你

文盲 發表於 2012-12-4 00:55

me too

辛苦你
jose1057 發表於 2012-12-4 08:28

擦鞋

SIMO : 有無見過呢D相

評分人數

• 黃臘鯧

• jose1057

• simo

• 王腳立

我無

SIMO : 有無見過呢D相
wxr8181 發表於 2012-12-4 09:49

呢位老友嘅圖片就真係稀世之品,珍貴!全未見過,似係私人所拍,並非大路貨,抵讚及感謝!

我都無見過