返回列表 發帖

這幾款亦係可樂經典收藏品
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

哩件芬達呢 ... ... ... 應該叫發達先係

評分人數

贈贈慶.

評分人數

• jose1057

• 低級巡邏員

• IF212

• 王腳立

• simo

這幾款亦係可樂經典收藏品
IF212 發表於 2013-3-17 21:21

搖搖風行一時.

贈贈慶.
黃臘鯧 發表於 2013-3-21 12:34

新樂茶座 ... 係邊度架 ? 

新樂茶座 ... 係邊度架 ? 
waterpool 發表於 2013-3-21 12:56

是現在的司打口位置, 看人嘅服飾及該檔士多的擺設, 應該係五十年代.

是現在的司打口位置, 看人嘅服飾及該檔士多的擺設, 應該係五十年代.
黃臘鯧 發表於 2013-3-21 14:09

當時的人可以享受到路邊茶座既悠閒, 今時今日我地坐路邊就食塵.

大開眼介!!!!!!!
亞堅奴 發表於 2013-3-13 19:19

me too

黃臘鯧兄的超級懷舊可樂茶座相片中出現的就是以下這款可樂汽水機, 經過了半個世紀, 應該在博物館才可以找到了

評分人數

黃臘鯧兄的超級懷舊可樂茶座相片中出現的就是以下這款可樂汽水機, 經過了半個世紀, 應該在博物館才可以找到 ...
IF212 發表於 2013-3-22 00:30

令人羨慕 ... ... ...

好正,全部都係經典收藏

黃臘鯧兄的超級懷舊可樂茶座相片中出現的就是以下這款可樂汽水機, 經過了半個世紀, 應該在博物館才可以找到 ...

2兄真正超級可樂迷也.

仲有咩好野, 快 SHOW 出黎....

黃臘鯧 發表於 2013-3-21 14:09

以我估計,並非五十年代,單看水泥汽水樽,是在六十年代中才出現,傳由建築商姚開建造,由可樂廠廣告工程人員油色,估係六四年後至七一年代之間,因當年經常行經該地,司打口前地有两檔該種汽水檔,記得有一檔有俾小朋友玩揭紙抽獎的遊戲……

以我估計,並非五十年代,單看水泥汽水樽,是在六十年代中才出現,傳由建築商姚開建造,由可樂廠廣告工 ...
simo 發表於 2013-3-23 21:15

本人六十年代居於離島, 因此經常會乘坐渡海輪往返離島. 而離島渡海輪是停靠於媽閣的3號碼頭, 所以好多時都會途經上址, 記憶中好像已沒有該茶座, 所以才估計該相片是五十年代的.

本人六十年代居於離島, 因此經常會乘坐渡海輪往返離島. 而離島渡海輪是停靠於媽閣的3號碼頭, 所以好多時 ...
黃臘鯧 發表於 2013-3-23 23:26

謝謝回應,所講三號碼頭之往來離島渡輪由六十年代末期才開始而至七四年大橋建成通車後结業,此段時間你經常路過此處已不見此荼座了,因此相信此茶座應在六十年代末才拆,因為我小時候在六十年代(約六一年至六四年間)常在司打口這裡溜連,經常在此茶座飲汽水,印象深刻,還記得有檔賣唱片檔,播出好多粵語流行曲,坐在新樂茶座之騰椅上一面飲汽水一邉聽歌,十分寫意呀……

仲無茅

仲無茅
王腳立 發表於 2013-3-24 17:58

唔夠喉??

謝謝回應,所講三號碼頭之往來離島渡輪由六十年代末期才開始而至七四年大橋建成通車後结業,此 ...
simo 發表於 2013-3-24 00:21

離島渡輪 ... ... ... 印象中, 係木製船身, 細艇, 坐頭位就差唔多頂到大銀幕 (但因為個大銀幕高, 凳矮, 所以又睇唔到個大銀幕).

司打口 ... 百靈鳥占卜, 龍虎鳳, 大光燈 ... ... ... 已成明日黃花 ... ... ...

離島渡輪 ... ... ... 印象中, 係木製船身, 細艇, 坐頭位就差唔多頂到大銀幕 (但因為個大銀幕高, 凳矮, ...
咱是陳小肥 發表於 2013-3-25 00:17

舊相搵唔到, 搵張澳巴嘅巴士月票頂住檔.

評分人數

• jose1057

• IF212

• 王腳立