返回列表 發帖
我頂

唔夠喉??
simo 發表於 2013-3-24 20:43

大食

舊相搵唔到, 搵張澳巴嘅巴士月票頂住檔.
黃臘鯧 發表於 2013-3-25 14:18

在舊檔案中找到幾張以前澳門來往氹仔的渡輪照片, 另外還有一張氹仔公共汽車的舊照
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

• jose1057

• simo

• 黃臘鯧

• waterpool

真個係: 有 2 哥, 無奔波; 識到 2 哥笑呵呵.

在舊檔案中找到幾張以前澳門來往氹仔的渡輪照片, 另外還有一張氹仔公共汽車的舊照
IF212 發表於 2013-3-26 01:59

渡輪碼頭是否今天航海學校位置 ?

IF212 發表於 2013-3-26 01:59

先多謝2兄, 第二張相片中的渡輪, 記憶中我就未見過, 第一張最靠近碼頭的一艘就是當年經常乘坐的渡輪.
另外, 再加一張氹仔巴士(公共汽車)的舊相片與各網友分享.
註:相片來源 - 澳門巴士手冊

評分人數

• 王腳立

• jose1057

• simo

• IF212

• waterpool

渡輪碼頭是否今天航海學校位置 ?
waterpool 發表於 2013-3-26 11:22

正是今天航海學校位置

離島渡輪 ... ... ... 印象中, 係木製船身, 細艇, 坐頭位就差唔多頂到大銀幕 (但因為個大銀幕高, 凳矮, ...
咱是陳小肥 發表於 2013-3-25 00:17

鳥占卜.... 以前噴水池舊新中行騎樓底好似都有一檔.

先多謝2兄, 第二張相片中的渡輪, 記憶中我就未見過, 第一張最靠近碼頭的一艘就是當年經常乘坐的渡輪. ...
黃臘鯧 發表於 2013-3-26 11:37

當年從澳門坐船到氹仔碼頭上岸,就有呢種巴士載人入市區(终站好似在今天街市至北帝廟一帶),票價記得係三毛,開車後右上山坡沙泥斜路,經菩提園、卓家村轉入市區……(唔知有冇記錯)

贈贈慶.
黃臘鯧 發表於 2013-3-21 12:34
  呢幅司打口汽水茶座,最有印象,就在馬路口,有籐椅坐住黎飲汽水,此圖攝於六六年前,但唔知係唔係新樂呢?

評分人數

• IF212

• 王腳立

• jose1057

當年從澳門坐船到氹仔碼頭上岸,就有呢種巴士載人入市區(终站好似在今天街市至北帝廟一帶) ...
simo 發表於 2013-3-27 13:41

無錯, 當年呢種巴士就是在氹仔碼頭接載乘客的, 當時分兩條路線返回市區, 一條叫上路, 是經隧道口往山上走, 途經菩提園, 舊凱悅酒店的位置, 再經現在的史伯泰海軍將軍馬路入舊城區, 總站在大利咖啡室處. 第二條路線叫下路, 是經現在的馬場, 黑橋, 地堡街, 總站同在大利咖啡室處. 順便講講, 當年馬場對面, 現在起緊豪宅的地方, 當時是"貧民屋", (今日叫做社屋) 南新花園處當年是警察訓練營, 還記得該處有一個球場.地堡街近北帝廟處還有一間造船廠, 今日嘅馬場及氹仔運動場等還是一片海洋.

"e]無錯, 當年呢種巴士就是在氹仔碼頭接載乘客的, 當時分兩條路線返回市區, 一條叫上路, 是經隧道 ...
黃臘鯧 發表於 2013-3-27 14:39 [/quote]

好嘢呀!記得咁清楚!!我只係記得少少,記得一上氹仔岸,碼頭右手邊有檔賣小食品,汽水零食檔,檔主係女人,左手邊係花園(今天尚存),此園成澳門遊客必在此處拍照之地,跟住如喜歡歩行遠足的可上山沿山坡路入市區或坐巴士……,當年去氹仔就等如去大陸旅遊咁開心架!!

兩位都好厲害   

果然係好帖..頂   

果然係好帖..頂
jose1057 發表於 2013-3-29 11:45

再頂

回復 75# 王腳立

我再你後面頂!

無錯, 當年呢種巴士就是在氹仔碼頭接載乘客的, 當時分兩條路線返回市區, 一條叫上路, 是經隧道口往山上走, 途經菩提園, 舊凱悅酒店的位置, 再經現在的史伯泰海軍將軍馬路入舊城區, 總站在大利咖啡室處. 第二條路線叫下路, 是經現在的馬場, 黑橋, 地堡街, 總站同在大利咖啡室處. 順便講講, 當年馬場對面, 現在起緊豪宅的地方, 當時是"貧民屋", (今日叫做社屋) 南新花園處當年是警察訓練營, 還記得該處有一個球場.地堡街近北帝廟處還有一間造船廠, 今日嘅馬場及氹仔運動場等還是一片海洋
黃臘鯧 發表於 2013-3-27 14:39

鯧兄真不愧是離島地膽, 連當年的上路下路都記得咁清楚, 現在澳門人只知有大路, 小路, 珠仔路, 曱甴路

"e]好嘢呀!記得咁清楚!!我只係記得少少,記得一上氹仔岸,碼頭右手邊有檔賣小食品,汽水零食檔,檔主係女人,左手邊係花園(今天尚存),此園成澳門遊客必在此處拍照之地,跟住如喜歡歩行遠足的可上山沿山坡路入市區或坐巴士……,當年去氹仔就等如去大陸旅遊咁開心架!!simo 發表於 2013-3-27 14:58

細細個時我阿媽唔准我到氹仔旅行, 驚被人捉咗去

鯧兄真不愧是離島地膽, 連當年的上路下路都記得咁清楚, 現在澳門人只知有大路, 小路, 珠仔路, 曱 ...
IF212 發表於 2013-3-30 02:51

點只呢啲, 當年除了上下路之稱外, 還可稱為"水泥路", 因下雨天時, 成條路都是水氹和泥濘. 同時經常都要維修保養, 果頭保完又爛, 爛完又保, 保極都保唔完, 故亦可稱為"萬保路"也.

黃臘鯧兄的超級懷舊可樂茶座相片中出現的就是以下這款可樂汽水機, 經過了半個世紀, 應該在博物館才可以找到 ...
IF212 發表於 2013-3-22 00:30

2兄, 又俾我搵到張舊相, 貼上嚟給大家分享, 這款可樂汽水機真正是五十年代的產物.

評分人數

• jose1057

• IF212

• waterpool