返回列表 發帖
水兄,你都記得,對,我亦跟過朋友去澳電開集資會,……想番都好笑,一間城市民生必需之公用服務公司 ...
simo 發表於 2012-12-22 17:38

我都係聽我老細講咋, 當年佢 "被入股" 澳電, 想不到現在年件收高息, 有 d 始料不及.

為何黑白機要裝塊藍片,两派講法都有人講:一、減强光護眼;二、防輻射;其實仲有第三、就因為加藍片就黑白变藍色,咪即係有色電視機,感覺高尚些先進些,所以唔執輸,以至係人都加,唔加就低級呀!

為何黑白機要裝塊藍片,两派講法都有人講:一、減强光護眼;二、防輻射;其實仲有第三、就因為 ...
simo 發表於 2012-12-25 10:01

咁架  ....  

咁架  ....
waterpool 發表於 2012-12-25 12:45

唔信?後期仲發展至不只藍色,仲係七彩膠片添,等人覺得係彩色電視,高檔野!但可惜少人問津,可能太花假了,自欺欺人吧……結果就停產。不久彩色電視面世開始普及,藍膠片時代隨黑白機結束而成歷史,永不重見了。

唔信?後期仲發展至不只藍色,仲係七彩膠片添,等人覺得係彩色電視,高檔野!但可惜少人問津,可能太 ...
simo 發表於 2012-12-25 18:25

細時屋企窮, 無電視機, 只去人地度睇, 唔知電視都有咁多色膠片.

七彩 ... ... ...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

為何黑白機要裝塊藍片,两派講法都有人講:一、減强光護眼;二、防輻射;其實仲有第三、就因為 ...
simo 發表於 2012-12-25 10:01

講吓一些少少關於藍膠片……其實第二項話防輻射係膠片商呃人既,小弟都曾接觸過電视機電學,知道電视機所謂產生輻射係指内部其供應顯像管用之高壓,其振盪频率很高,電壓亦高,可能產生如X射線等放射性物質,其實所了解係微乎其微,就算有,唔係膠片阻隔,而係要用金屬片把整部機封住才可阻隔,所以係唔可能的。

死佬, 又唔早幾廿年講

應該係鉛, 據小肥所知

當時係好阻地方

當時係好阻地方
jose1057 發表於 2012-12-26 12:11

但當時 d 屋比較大, 唔似而家豆腐潤咁細.