返回列表 發帖
擦鞋仔..
jose1057 發表於 2013-1-1 21:49

x2

文革式文章,當時在澳門生活之居民可謂睇到你嘔,全澳報紙只能一面倒以文革式報導新聞(唔使講都係澳 ...
simo 發表於 2013-1-3 20:38

香港人唔敢黎, 澳門咪淡到七彩, 死城一個 ???

個時 d 桂枝仔真係驚架 (包括小肥阿叔), 通街解放裝.

未睇過百分百的文革式文章...
waterpool 發表於 2013-1-3 16:46

任何內容都可以,最緊要係號外!

亞堅奴 發表於 2013-1-4 21:39

稀有珍品

個時 d 桂枝仔真係驚架 (包括小肥阿叔), 通街解放裝.
咱是陳小肥 發表於 2013-1-4 18:46

係呀,仲記得通街藍衫藍褲戴藍帽,帽前見到有粒紅星,左胸掛毛章,有人掛幾個添呀,行路就挺起胸膛,昂首闊步,非常神氣,西洋鬼睇見都要迴避呀,當時我都想買番套威吓添!

亞堅奴 發表於 2013-1-4 21:39

謝謝堅好兄,奇實號外又無咩野呢,當年仲險些用尼墊爐底,就算今天都係爛報紙一張而已。

謝謝堅好兄,奇實號外又無咩野呢,當年仲險些用尼墊爐底,就算今天都係爛報紙一張而已。
simo 發表於 2013-1-5 21:47

號外係突發性既大事件報導,所以較為稀有。據知本澳出號外既次數亦唔多,近十數年間祇有回歸後何、崔當選特首才出過號外大肆報導。

評分人數

• 王腳立

係呀,仲記得通街藍衫藍褲戴藍帽,帽前見到有粒紅星,左胸掛毛章,有人掛幾個添呀,行路就挺起胸膛, ...
simo 發表於 2013-1-5 21:37

當時澳門賭場咪曬蓆 ??

號外係突發性既大事件報導,所以較為稀有。據知本澳出號外既次數亦唔多,近十數年間祇有回歸後何 ...
亞堅奴 發表於 2013-1-7 14:11

好叻呀你

回復 30# 王腳立

舊日新馬路大豐銀行門口果個大叔“喂,擦鞋包靚”!

好叻呀你
王腳立 發表於 2013-1-9 09:30

擦鞋   

回復  王腳立

舊日新馬路大豐銀行門口果個大叔“喂,擦鞋包靚”!
亞堅奴 發表於 2013-1-9 23:13

當年此處係域多利戲院散場門口,亦有一間叫翩翩攝影院門口,有幾檔擦鞋,好似係五毛一對,多白领階级人士幫襯。

當年此處係域多利戲院散場門口,亦有一間叫編編攝影院門口,有幾檔擦鞋,好似係五毛一對,多藍ཀ ...
simo 發表於 2013-1-17 23:00

即係而家邊度 ?

回復 34# waterpool

新馬路大豐銀行!

即係而家邊度 ?
waterpool 發表於 2013-1-18 12:34

蠢  

回復 36# jose1057

叻叻叻!!

回復  waterpool

新馬路大豐銀行!
亞堅奴 發表於 2013-1-19 22:26

哦   

jose1057 發表於 2013-1-19 22:37

都未出世, 梗係唔知  

此圖仍一九六七年代一片紅其中一景,疑因聖諾瑟中學校長講左一些言論而被愛國人士批鬥,整間學校被塗鴉,貼滿大字報,其招牌“聖諾瑟中學“被改為“毛主席万㱑“;門口被塗上“造反有理“字樣;校長被鬥,但學校仍堅持繼續上課……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 綿羊