返回列表 發帖
好珍貴既資料,謝分享..

當時仲有份港報被“愛國“人士稱“反動“的係明報,因內有著名武侠小說作家金庸在專欄撰文數愛國人士 ...
simo 發表於 2013-1-1 11:37

當時明報專欄之金庸,好似係署名叫查良庸,文章批評國內文化大革命,批評港左在港行為,故被愛國人仕視為反動,大陸改革開放後,文革結束,中國逐漸以開明路向治國,不久,金庸又被棒為愛國文人,其武俠小說作品更在大陸遍地開花,原來此君以前所批評文革,罵愛國港人係對的,只係他肯講真話而己,你話政治係唔係如此神奇?

六七年澳門愛國人士支援香港愛國同胞反英抗暴鬥爭時期中,在二龍喉公園對面有一間辨理澳人往港旅行証之簽証處被人入去把班鬼佬困住,禁固,小弟坐巴士經過可見到窗內班鬼佬排列望出黎,顯然被禁固,整座二層高樓宇被塗上文革式批鬥字樣,十分恐佈;西湾英領事館又被塗上文革式字樣;同年雅廉坊姑娘街一座二層私人洋樓被人塗上文革批鬥式字樣,傳係批鬥一位西醫,因虐待女佣,後被婦聯救出,此事件澳門日報成頭條新聞,後來該住宅主人逃離本澳不知去向,其洋樓至今仍未拆建,如大家有興趣不妨遊覽一吓,但好多年輕人話呢間係鬼屋呀……以上資料有些圖片日後放上請留意。

simo兄所講的就是這間位於姑娘街23號的空屋, 已荒廢超過四十多年,在這四十多年來,沒有人夠膽入住,亦沒有建築商購入拆建, 充滿了神秘的色彩

simo兄所講的就是這間位於姑娘街23號的空屋, 已荒廢超過四十多年,在這四十多年來,沒有人夠膽入住,亦沒有 ...
IF212 發表於 2013-1-24 00:34

正是此宅,六七後曾被展覽國内陶泥塑像藝術……“收租院”,用以教育市民我國舊社會(解放前)地主如何欺壓窮人……

正是此宅,六七後曾被展覽國内陶泥塑像藝術……“收租院”,用以教育市民我國舊社會(解放前) ...
simo 發表於 2013-1-26 23:02

我想,今天又不妨在此處再開辨一個房奴塑像展,數盡地產霸權……

我想,今天又不妨在此處再開辨一個房奴塑像展,數盡地產霸權……
simo 發表於 2013-1-26 23:06

梗係講笑啦,一片紅時哥班”愛國紅人"現時相信已經自己擁有多幢物業收租,更有些已是發展商,點會教育市民反自已,傻左咩。

以下係六七年代小城一片紅時期隨街都見到的景像,毛主席被看作係神一樣而被供奉,所以到處皆見抬“神像“遊行,再下一幅係户外樣板舞,其舞蹈型態公式化,主題亦單一化歌頌及表達忠於毛主席意念的歌舞表演,當時到處皆見此情景  ,據悉由工聯文工組負責,由青年學生工人担當演出,(此樣板舞後來得知叫忠字舞)  ,相信當年有份參加的現在己是一把年紀了,如有人講多些此時感覺就太好吧!當年小時候的我就見過如此場面覺得好有趣……     
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

以下此圖片係原裝照片私人藏品之一(首次在八角亭放過),攝於一九六七年,你能講出圖中遊行經過那一地方呢 ?(估中有分)  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

以下此圖片係原裝照片私人藏品之一(首次在八角亭放過),攝於一九六七年,你能講出圖中遊行經過那一地方呢 ? ...
simo 發表於 2013-1-29 11:37

應該係噴水池

以下此圖片係原裝照片私人藏品之一(首次在八角亭放過),攝於一九六七年,你能講出圖中遊行經過那一地方呢 ? ...
simo 發表於 2013-1-29 11:37

新馬路中央酒店(碧麗宮)門口

評分人數

• simo

新馬路中央酒店(碧麗宮)門口
IF212 發表於 2013-1-29 21:18

對,中央門口。當年的人好似唔洗賺錢養家養仔女,又唔洗為生活工作,日日去抬神像……又難怪,老板嚇到要結業移民,所以多人失業,米得閒抬神像旺吓條街咯

對,中央門口。當年的人好似唔洗賺錢養家養仔女,又唔洗為生活工作,日日去抬神像……又難怪,老板嚇 ...
simo 發表於 2013-1-29 21:30

咁當時賭場咪拍烏蠅 ?

咁當時賭場咪拍烏蠅 ?
waterpool 發表於 2013-1-30 18:16

照睇庄荷日日去愛都或皇宫(當年未建成葡京,見形勢已即停建)睹檯當床訓啦。

轉眼間, 今年已經是12.3事件50週年, 這個帖值得推番上來

呢個post好多好野呀

呢個post好多好野呀
macao-123 發表於 2016-4-3 17:56

[廣告時間]
小花俠論壇 -- 懷舊澳門街都有好多好嘢, 記住時常收睇啦

[廣告時間]
小花俠論壇 -- 懷舊澳門街都有好多好嘢, 記住時常收睇啦
IF212 發表於 2016-4-4 00:10

呢篇抽水廣告會唔會被抽起㗎

呢篇抽水廣告會唔會被抽起㗎
simo 發表於 2016-4-20 19:52

當然唔會啦, 小花俠懷舊澳門街內容豐富, 正帖如雲, 好此道者不容錯過

當然唔會啦, 小花俠懷舊澳門街內容豐富, 正帖如雲, 好此道者不容錯過
IF212 發表於 2016-4-21 18:35

你又抽水?