返回列表 發帖

知咁知呢度係邊度...

估...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• LouisLee

• 低級巡邏員

• jose1057

• 綿羊

• 王腳立

每一串汗水換每一個成就,從來得失我睇透

新馬路  ..  

新馬路  ..
waterpool 發表於 2013-1-1 10:45

x2

估中冇獎

評分人數

• IF212

• jose1057

• 王腳立

估中冇獎
鳳毛麟角 發表於 2013-1-1 12:22

投訴

投訴
王腳立 發表於 2013-1-1 12:28

投訴無效...意見接受,一切照舊

投訴無效...意見接受,一切照舊
鳳毛麟角 發表於 2013-1-1 12:34

上訴

評分人數

• jose1057

估遲咗

上訴
王腳立 發表於 2013-1-1 15:01

駁回  

1930年代, 真係好舊

呢張相係影於七十年代, 該區嘅建築物真係五十年不變.
註: 相片來源 - 澳門巴士手冊

評分人數

• 王腳立

• IF212

• jose1057

圖中有間店舖名叫傳真影相,"傳真"是店舖名定還是那個時候澳門己經有傳真服務呢?

估遲咗
綿羊 發表於 2013-1-1 16:13

無咩所謂,  估中都無獎   

黃臘鯧 發表於 2013-1-2 11:36 AM

好懷念小時候在這裡見到的一切,有幸逛過這間瑞昌辦館,麻雀雖小五臟俱全,可惜當時我太細過唔識寶。

瑞昌.當年好多葡國人買嘢架
開心快樂人

黃臘鯧 發表於 2013-1-2 11:36

*呢架三號巴士成長方條型, 真係名符其實既"麵包車"

*其實瑞昌辦館真係歷盡滄桑, 最初在新馬路, 是本澳首間大型綜合性辦館, 之後在八十年代尾搬到現在議事亭前地M記(之前係中國文教), 之後在九十年代初又搬到白馬行街(現在卓悅), 最後又搬到黑沙環斜路望廈體育館對面, 但在其他大型連鎖超市的衝擊下, 在2010年全面結束超市辦館的業務

黃臘鯧 發表於 2013-1-2 11:36

高手

*其實瑞昌辦館真係歷盡滄桑, 最初在新馬路, 是本 ...
IF212 發表於 2013-1-2 23:45

呢架巴士大有來頭㗎, 佢喺英國嘅"亞比安", 福利公司於一九七五年買番嚟嘅全新巴士, 當時喺歷史性引進全新巴士, 一共有兩架. 一架編號M-85-79 另一架編號M-85-80

*其實瑞昌辦館真係歷盡滄桑, 最初在新馬路, 是本 ...
IF212 發表於 2013-1-2 23:45

而家瑞昌做食品代理批發仲好賺啦