返回列表 發帖

古老大押樓,孤獨殘存,乏人眷戀,與德成按同樓不同命

位於十月初五街,一座古老大押樓,規模不亞於新馬路德成按,但同樓不同命,不知何曰或會被拆建,又或同白眼塘人昌押同一命運……燒毁……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

• 綿羊

• jose1057

• 王腳立

新馬路德成按..有呀蛇企門囗仲好多遊客

果度就無.仲耍等拆鬼影都吾多隻

同樓不同命認同

新馬路德成按..有呀蛇企門囗仲好多遊客

果度就無.仲耍等拆鬼影都吾多隻

...
王腳立 發表於 2013-1-22 23:17

謝謝,新馬路長泰與德成雖古欷老人,惟有人悉心照顧打扮,回復青春壯麗,反觀這座殘押樓,正等待病殘至終結而永遠消失於小城中。

謝謝,新馬路長泰與德成雖古欷老人,惟有人悉心照顧打扮,回復青春壯麗,反觀這座殘押樓,正等待病 ...
simo 發表於 2013-1-22 23:41

無計..住事祗能留在腦海中

又或者憑相片中回憶

2012 三月去過, 門口貼住直頭整檔熟食 ... 鞋, 誰之過, 又係社會 ge 錯.

呢間都有特色, 政府文化部門應快D出手營救, 唔係就太遲啦

德成按同樓不同命, 就快孤獨終老了

叫新馬路德成按業主收購埋佢..,作為姊妹博物館,係德成按買票參選完可以憑票再到這邊參觀比較
每一串汗水換每一個成就,從來得失我睇透

政府根本就係任呢條街自生自滅.

政府根本就係任呢條街自生自滅.
waterpool 發表於 2013-1-23 12:44

“特衰“政府成日都講活化舊區,講左咁耐,做過乜呀?如搞好呢座野,都算有做過嘢,但今時乜都冇做,得把口。

放上FB搞搞佢啦..

黎多幾張 ... ...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

• 王腳立

• simo

咱是陳小肥 發表於 2013-1-23 16:50
  真係拍得好細心,此座古樓如搞得好,相信會吸引港人及好多西方外地遊客 。

“特衰“政府成日都講活化舊區,講左咁耐,做過乜呀?如搞好呢座野,都算有做過嘢,但今時乜都 ...
simo 發表於 2013-1-23 13:52

凸歲正苦講野唔洗負責, 講左等於無講, 無得追究, 唔洗問責   

真係拍得好細心,此座古樓如搞得好,相信會吸引港人及好多西方外地遊客 。
simo 發表於 2013-1-23 20:48

未執, 剩係個殼, 都已經好吸引.

越睇越有特色

唔關政府事,業主大把貨,唔稀罕。

情況好似香港何東花園咁,談什麽保育!

咱是陳小肥 發表於 2013-1-23 16:50

yeah

德成按同樓不同命, 就快孤獨終老了
jose1057 發表於 2013-1-23 07:26

同樓唔同命又一例子

唔關政府事,業主大把貨,唔稀罕。

情況好似香港何東花園咁,談什麽保育!
亞堅奴 發表於 2013-1-24 00:36

是否業主唔肯放手 ?