返回列表 發帖
本人曾經發電郵到文化局,他們回覆表示已將此店列作文物保護清單。但本人從不見他們派人到場作出
保護工作。
希望有人向一些文物保護團體反應,由他們向政府施壓,盡快去保護這座建築物,以免因日久失修,
變作危樓時,已經太遲。

呢間叫德生, 以前成日入去玩, 入面全麻石好涼, 點玩都無人鬧, 係二叔公規舉

呢間叫德生, 以前成日入去玩, 入面全麻石好涼, 點玩都無人鬧, 係二叔公規舉
swateam 發表於 2013-1-25 23:55

我老澳門人都未望過入去,唔知點既,又無相片可睇,門口又永遠關上,可惜。

回復 23# simo

無行入去係好事

回復  simo

無行入去係好事
swateam 發表於 2013-1-27 20:54

入去未必唔好...  

入去未必唔好...
waterpool 發表於 2013-1-28 18:42

有鬼

有鬼
王腳立 發表於 2013-1-28 21:07

係二叔公呀,唔係鬼,你眼花咋。我見到你入去擋埋條底褲添

係二叔公呀,唔係鬼,你眼花咋。我見到你入去擋埋條底褲添
simo 發表於 2013-1-28 22:29

佢條底褲當到 $ 咁好架 ?  

佢條底褲當到 $ 咁好架 ?
waterpool 發表於 2013-1-29 16:35

你有無聽過往日老一輩人咁講:“哼!我最多擋埋條底褲都同你鬥過“

回復 29# simo

不是鬥地主, 而係鬥底褲   

以前驚D嬰兒養唔大所以過契俾二叔公

你有無聽過往日老一輩人咁講:“哼!我最多擋埋條底褲都同你鬥過“
simo 發表於 2013-1-29 23:22

昔日呢句話成左口頭蟬,究竟係唔係真係底褲都擋得而二叔公都收?真係天曉得!五、六十年代大部人生活貧窮就真的,呢句話係當有人要用好多錢財才能同對方角鬥,如打官司、爭女仔、鬥架勢,鬥花錢等……就會講,以此用黎激對方,表示自己的決心。

昔日呢句話成左口頭蟬,究竟係唔係真係底褲都擋得而二叔公都收?真係天曉得!五、六十年代大部人生活 ...
simo 發表於 2013-2-3 21:18

“擋底褲“呢句話仲有另一含意,即係窮到乜都擋清,連衫褲都檔晒,最後都要剝光豬連條底褲都要擋,今天社會富裕,相信冇人拿條底褲去押店,入到去都俾二叔公叫人捉去精神病院啦……

以前驚D嬰兒養唔大所以過契俾二叔公
swateam 發表於 2013-2-3 17:46

可能係擋個仔俾二叔公呀!話過契就好聽D啦,陰公!

可能係擋個仔俾二叔公呀!話過契就好聽D啦,陰公!
simo 發表於 2013-10-12 21:02

賣仔小肥都見過

賣仔小肥都見過
咱是陳小肥 發表於 2013-10-13 01:30

在四十年代,適逢戰亂,夫婦又不懂避孕,越生越多,又無能力養,為有送仔俾一些較富裕家庭又無仔女人士收養,收封“利是“,唔當賣仔,當時經濟不景,大人都吃不飽,唯有此下策,此係四十年代普遍景像……