返回列表 發帖
唔通望厦炮台

是否係友誼大馬路,舊新口岸對出海邊的水警設施?

是否係友誼大馬路,舊新口岸對出海邊的水警設施?
小芝芝 發表於 2013-1-28 18:43

只能講係大慨接近,但答案不十分完整,可能大家都見過此建築,惟想不出在那裹吧,答案肯定唔係水警設施,係另一樣野,如能準確講出此地點係今天何位置便算正碓。謝謝小芝芝。

收到!我,再努力

收到!我,再努力
小芝芝 發表於 2013-1-28 21:46

唔止你,相信仲有好些朋友努力中,小小貼士,圖中正面的門口向住塊大空地,記憶中屋頂瓦片係橙黄色……唔係,又好似係粉紅色

是否遊艇俱樂, 即現在金麗華酒店哥度!

是否遊艇俱樂, 即現在金麗華酒店哥度!
obamama 發表於 2013-1-29 02:19

唔係,继績。

十六浦以前個巴士站.

媽閣屠房  ??

現在既海立方

評分人數

• waterpool

• simo

現在既海立方
echoking 發表於 2013-1-29 19:26

你估中左,對,請問你知唔知圖中建築物係住宅抑或何用途的呢?

你估中左,對,請問你知唔知圖中建築物係住宅抑或何用途的呢?
simo 發表於 2013-1-29 21:09

>>>>>警局<<<<<

太耐了,印像中係厠所.

在水塘旁邊,是否自來水的泵房?

唔係警局,亦非廁所……也不是泵房

係供碼頭船隻用既燃油庫

係供碼頭船隻用既燃油庫
echoking 發表於 2013-1-29 22:13

no,  sorry. 此樓在約六十至七十年代初便荒廢,一直至回力球場建造才拆去改成停車場大空地,八十年代初建成八佰伴。

no,  sorry. 此樓在約六十至七十年代初便荒廢,一直至回力球場建造才拆去改成停車場大空地,八十 ...
simo 發表於 2013-1-29 23:10

間屋有個大箭咀, 唔通有咩玄機 ?

間屋有個大箭咀, 唔通有咩玄機 ?
waterpool 發表於 2013-1-30 18:18

水哥你好細心呀,我都留意唔到添,唔通你係探長?

今次再估 >>>當年的水上飛機機場的建築物

評分人數

• simo