返回列表 發帖

往日坐監係唔係先要洗定個pat pat架?

以前老一輩口頭蟬:“哼,我最多洗定個八月十五去坐監!“,究竟係唔係舊日坐監冇涼沖抑或坐牢之前要一定洗八月十五(即囉友)呢?至今時都一頭霧水……

唔知關唔關通櫃事呢?

唔知關唔關通櫃事呢?
paulo 發表於 2013-2-3 23:25

"洗定八月十五等坐監" , 靚仔時成日聽人講, 我就唔知點解, 唔通真係同.....

較年輕朋友可能未聽過,因為我哋呢代已經唔講嘞,不過想聽呢句金句就睇以下六十年代鄧寄塵唱曲中,最後結尾呢句……”   我唯有洗乾淨個八月十五坐監啦“…… 完整歌詞﹕[上] 鄭﹕Hello鄧,Good Morning亞生。 鄧﹕喂老鄭,吔早餐你請。 鄭﹕無研究,同你去華廈茶廳。 鄧﹕嗰度有乜野好呀? 鄭﹕等我教你啦!呢處啡最好,靚點心靚餅。 鄧﹕嘻嘻粉麵靚食西餐重靚。 鄭﹕飲咖啡,吔多士最好搽Jam。 鄧﹕搽Jam ? 鄭﹕係。 鄧﹕喂老鄭,我憎死吔餅。 鄭﹕貪吃鬼,你偏偏抝頸。好啦,你隨便,你即管叫啦,唔驚 鄭﹕我有大把錢,即管吔。 鄧﹕哦好,啊伙記嘻嘻,燒雞半隻蟹兩件 VO拔蘭地溝梳打。蟹黃麵,牛柳要脾下骨炳。 鄧﹕嘻嘻喂啊伙記啊照單拎嚟 待﹕哦!好呀阿生。 鄭﹕嘩嗰隻嘢咁識食吓,好,撚化佢至得。 鄧﹕喂老鄭呀!你走開去做乜野呀?拎咗餐嚟啦噃,埋手啦噃,喂我唔拘先喇喎,吓? 鄭﹕哎吔,哎吔,哎,哎吔。 

[下] 鄧﹕吓?做乜野呀?胃痛呀?胃痛呀? 鄭﹕唔係胃痛呀。[鄧﹕哦。] 鄭﹕哎吔弊啦[鄧﹕哦。] 鄭﹕我肚痛呀![鄧﹕哦。] 鄭﹕哎吔[鄧﹕啊。] 鄭﹕我個肚作反添。[鄧﹕好啊好啊] 鄭﹕你等我一陣[鄧﹕係。] 鄭﹕我去一去洗手間[鄧﹕哦哦。] 鄭﹕我就番嚟架啦。[好好好嘻嘻] 鄭﹕就番嚟啦。 鄧﹕哦唏,你有你去到夠哈哈,我有我吔到夠。 待﹕鄧生、鄭生請你聽電話。 鄧﹕哦乜話?鄭生...叫我聽電話哎吔弊,呢趟領野啦哎吔死啦喂!喂! 鄧﹕Hello鄭,唔見你我驚。 鄭﹕喂老鄧,你今番碰釘呢。 鄧﹕你無謂離去了華廈茶廳,唔好咁撚我吖,吓? 鄭﹕我請咖啡,你貪心吔餐,餐係靚,吔監餐重靚。由你驚,我鬆頂闊佬唔聽。 鄭﹕老鄧[鄧﹕喂!] 鄭﹕唔夠再叫[鄧﹕哎吔!]唔飽再食。 鄧﹕喂老鄭,你不應靠撚。 鄭﹕抵你死,你應該碰釘。我計奇妙,唔怕你平日造人精,拜拜! 鄧﹕喂!收線啦!哎吔! 鄭﹕整鋪我嘆確無命,一身蟻眼淚運成,蟹籠密成隻蟹鉗住裝正。 鄭﹕哎吔無法 鬼叫自己貪心 唯有洗乾淨個八月十五係喇,唉!

會唔會只係類似洗耳恭聽GE 說法?

"大良監" ... ... ...

"大良監" ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-3-9 22:11

小肥兄,咩大良監呀?

小肥兄,咩大良監呀?
simo 發表於 2013-3-10 00:16

以前係叫大良監架嘛 ... 大良監都又得個佢坐, 係咁講架嘛

以前係叫大良監架嘛 ... 大良監都又得個佢坐, 係咁講架嘛
咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 01:12

講起黎又似平聽過,不過真係唔知點解要將順德大良監倉造左口頭蝉呢?必然有段古嘅……

講起黎又似平聽過,不過真係唔知點解要將順德大良監倉造左口頭蝉呢?必然有段古嘅……
simo 發表於 2013-3-10 05:01

可能講 ge 係 "涼" 或者 "樑"; 不過, 順得又真係有個地步叫 "大良监" 喎.

通左櫃烏糟辣塌,
梗係要洗淨個八月十五先比入冊喇!衛生嘛!

我覺得呢句“洗定八月十五等坐監“應該係真嘅,六十年代鬧水荒,此時港澳尚未有祖國水供應,每日定時制水,市民要出齊一家大细在街邊“輪水“,坐監囚犯應該都唔會有水享用沖涼,所以入獄前要沖乾淨,尤其係攞友啦……

我覺得呢句“洗定八月十五等坐監“應該係真嘅,六十年代鬧水荒,此時港澳尚未有祖國水供應,每日定時 ...
simo 發表於 2013-11-10 22:04

唔係嗎, 咁, 坐十年八年點先?

洗定八月十五等坐監,前面果截係助語詞而已.
正如 擦淨棚牙等食嘢一樣,前面果截都係助語詞.