返回列表 發帖

大炮一響 黃金萬兩

大炮一響 黃金萬兩
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 王腳立

• waterpool

• 黃臘鯧

車大炮, 有發達?

火柴盒 ???

車大炮, 有發達?
黃臘鯧 發表於 2013-2-18 12:03

忠忠直直 ... 終需 ... ... ...

車大炮, 有發達?
黃臘鯧 發表於 2013-2-18 12:03

是呀 ... 國內叫 "火花", 講貼係火柴盒面張紙.

發達

發達
王腳立 發表於 2013-2-24 10:16

火花 ... ... ...

評分人數

• 黃臘鯧

• 王腳立

火花 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-24 14:50

用黎燒咩

我只記得惠愛街昌明火柴廠, 估唔到連勝馬路都曾經有過火柴廠. 各位網友可否指出當年佢嘅所在位置?

用黎燒咩
王腳立 發表於 2013-2-25 10:09

燒柴 (透火), 燒大煙 (點煙燈), 燒火水燈 (點火水燈), 燒紅色大英雄 (點百子千孫炮) ... ... ...

臘鯧哥, 哩間係無 ... ... ...

評分人數

回復 10# 咱是陳小肥

肥叔叔,千期唔好燒數簿呀,好大鑊架!!!

回復  咱是陳小肥

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:11

堅奴叔叔知唔知連勝馬路邊處曾經係火柴廠 ??

肥叔叔咁多好野睇,獎你撩下牙,牙擦一下,賞面!!!

評分人數

• waterpool

回復 13# waterpool

東興火柴廠係民國成立前已在澳門開業,當年仲係業界一哥,正確位置小弟確實不知。
    而昌明火柴廠則係1923年開業,為澳門第一大廠,產品行銷海外。

臘鯧哥, 哩間係無 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-25 17:01

就係呢間, 我細時真係有用過.

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:18

呢款牙簽印象中見過   

回復  waterpool

東興火柴廠係民國成立前已在澳門開業,當年仲係業界一哥,正確位置小弟確實不知 ...
亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:52

哦 ~~   

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:18

果然好料, 低你牙擦一下.

回復  咱是陳小肥

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:11

燒立魚 loh ... ... ...