返回列表 發帖
而加嘅顯利商業大廈。
big-potato 發表於 2013-2-25 00:46

對的,正是今天的顯利商業大厦,位於板樟堂……[attach]11447[/attach]

回復       今天此大厦己改建

對的,正是今天的顯利商業大厦,位於板樟堂……
simo 發表於 2013-2-25 09:37

好野  中左

"e]5知
王腳立 發表於 2013-2-24 10:13
謝謝,因為你同我都唔知自己係邊,又點會知呢度係邊?{: ...
simo 發表於 2013-2-24 10:57 [/quote]

殊...................

[attach]11450[/attach]  對不起,無法上傳圖片……

回復 14# 咱是陳小肥
抱住求知心態,堅奴仔亦查過資料,
印証肥叔叔的說法是對的。
可能舊日普羅大眾文化水平不高,
加上集非成是既習慣,
才會有鋼床呢個叫法。·
好似舊曰我死鬼老豆閙我“死仔瞓到黃朝白晏仲
攤係張鋼床度,快D死去揾野做喇“

堅叔, 小肥有唔同睇法 ... 研究下 ...

小肥個人認為 "鋼床" 係白字.  杠床 (讀 鋼廠) 先正確.  特 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-2-24 18:23

言之成理喎 ~

而加嘅顯利商業大廈。
big-potato 發表於 2013-2-25 00:46

好叻呀 ~~

好野  中左
王腳立 發表於 2013-2-25 10:07

中左 ... 幾時去收手錢呀

回復  咱是陳小肥
抱住求知心態,堅奴仔亦查過資料,
印証肥叔叔的說法是對的。
可能舊日普羅大眾文化水 ...
亞堅奴 發表於 2013-2-25 14:50

堅叔. 唔好客氣啦.  

嘻嘻, 小肥重有鋼廠瞓.

回復 30# 咱是陳小肥

兄弟,幾時借黎攤抖一陣回味下呀!!!!

回復  咱是陳小肥

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:09

細時見 D 酸枝係黑色既 , 其實係用咩木做架 ??

回復 32# waterpool

除左紫壇木唔需要外,舊日大多數木料傢俬都要漆色,尤以深棕色為多,故看落似黑色!

回復  waterpool

除左紫壇木唔需要外,舊日大多數木料傢俬都要漆色,尤以深棕色為多,故看落似黑 ...
亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:46

現在見的都是紅色...

回復  waterpool

除左紫壇木唔需要外,舊日大多數木料傢俬都要漆色,尤以深棕色為多,故看落似黑 ...
亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:46

接落去: 傢俬都要漆色 ... ... ... 哩隻上色 ge 方法叫 "打漆", 係用手拿主塊汲料, 再 yam 色料, 然後用手 juet 落件木料度.  家陣無咩後生肯做, 一來辛苦, 二來, 污糟.  其實最重要係 d 漆料係有毒物質.

現在見的都是紅色...
waterpool 發表於 2013-2-25 17:58

近二三十年, 無正料, 改為用紅木 ... ... ... 人係柑, 紅木, 紅木, 唔係紅色, 人地話你假.  另一問題, 紅色又多變化過黑, 自然受歡迎.

家陣 d 雞翅, 重只係齋拋光, 上 lek 架都係咁.

細時見 D 酸枝係黑色既 , 其實係用咩木做架 ??
waterpool 發表於 2013-2-25 17:17

酸枝
http://baike.baidu.com/view/813702.htm

酸枝木为豆科植物蝶形花亚科黄檀属植物,因其木材剖开后有一种较刺鼻的酸味而得名。酸枝木是多种木材的统称,主要分布在热带亚热带地区,东南亚地区是主产地,中国广大地区也有部分酸枝木分布其中。酸枝木的心材和边材差别比较明显。心材呈橙色、红、紫、黑褐色;边材黄白色至黄褐色。酸枝木的木材结构细密,木材手感光滑,在光照下有光泽。木材剖开后具酸味或酸香味(少数为蔷薇香气)。结构细而匀(少数中等)耐腐、耐久性强。材质硬重,强度高,木材含水率12%,通常沉于水。

紫檀
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B4%AB%E6%AA%80
紫檀學名Pterocarpus indicus),別名牛血樹青龍木檗木印度紫檀,是一種分佈於中國廣東雲南東南亞印度澳大拉西亞北部一帶相當稀有的熱帶植物,中國國家重點保護植物。

紫檀 ... ... ... 好野黎.

回復  咱是陳小肥

亞堅奴 發表於 2013-2-25 17:09

幾時借黎攤抖一陣回味下呀 ... 睇緣份啦.

睇多件 ... ... ... 估到係咩, 話你本事.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾時借黎攤抖一陣回味下呀 ... 睇緣份啦.

睇多件 ... ... ... 估到係咩, 話你本事.
咱是陳小肥 發表於 2013-2-25 19:02

首飾盒 ??

首飾盒 ??
waterpool 發表於 2013-2-26 12:58

唔是呀, 水哥.