返回列表 發帖

有無人知呢件野既歷史?

求教:有無人知呢件童子沐浴生鐵噴泉既歷史?可否告知,謝!!!

評分人數

• 王腳立

• jose1057

• 黃臘鯧

這童子沐浴生鐵噴泉, 不是放在這裡的, 以前放在黑沙村內

求教:有無人知呢件童子沐浴生鐵噴泉既歷史?可否告知,謝!!!
亞堅奴 發表於 2013-4-2 15:26

鯧仔無記錯的話, 該小童像應該是五六十年代座放於路環田伴街近迴旋處(現在的路環街市側), 當時是給路環街坊取食水用的公共街喉, 因為當時路環大部分家庭都無自來水, 除了到水井取水外, 那個小童像就是唯一可以取到食水的地方了. 後來家家戶戶都有了自來水, 同時, 七四年舊大橋通車, 田伴街需要擴建給巴士通過, 那個小童像就被放於當時的路環市政貨倉, 八十年代初才被放到現時的位置.

回復 jose1057兄同鯧兄
首先多謝兩位仁兄既寶貴提供,有關噴泉後期既資料堅奴仔亦有所聞。
我想知噴泉既前期歷史,因為在多年前,我係一名懷舊收藏家既手中,見過一張廿十世紀約二十年代既黑白照片,有關既噴泉係設置係議事亭前地,便民藥房與仁慈堂對開既馬路中心,當時噴泉仲有一個水兜,比較完整既, 相信係本澳市政前地第一個地標。
由於相片係私人既,不能隨意公開,所以望熱心網友幫忙提供資料,謝!   

評分人數

• 王腳立

咁!真係唔知

回復 5# jose1057

兄弟以前有無係黑沙村影低呢個噴泉既照片?

呢度小肥叔叔輩份最高,閱歷最深,唔知你有無聽聞過呢?

鯧仔無記錯的話, 該小童像應該是五六十年代座放於路環田伴街近迴旋處(現在的路環街市側), 當時是給路環 ...
黃臘鯧 發表於 2013-4-2 16:41

見多識廣呀   

回復  jose1057

兄弟以前有無係黑沙村影低呢個噴泉既照片?
亞堅奴 發表於 2013-4-2 17:50

冇呀

咁而家呢個噴泉係邊度 ??

呢度小肥叔叔輩份最高,閱歷最深,唔知你有無聽聞過呢?
亞堅奴 發表於 2013-4-2 17:57

茅呀, Uncle Kin; 少小離家老年回呀, 好 young 就漂洋過海.  同埋, well, 小肥細個時, 實情係好頹廢, 開派對, 泡妞就多.

回復 10# waterpool

係路環市區花園仔!

回復 11# 咱是陳小肥

明白!

茅呀, Uncle Kin; 少小離家老年回呀, 好 young 就漂洋過海.  同埋, well, 小肥細個時, 實情係好頹廢, 開 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-4-3 12:33

開 p 泡妞 ...  好呀 ~~  那個青春不輕狂~

回復  waterpool

係路環市區花園仔!
亞堅奴 發表於 2013-4-3 12:47

啊 ....  迥旋處果到.

最初呢個噴泉黑沙學校1963 開幕時放系學校對面公園到.

評分人數

• simo

• 王腳立

• jose1057

• 亞堅奴

• waterpool

好嘢, 終於有人搵到該銅像放於黑沙學校的舊相片. 除相片外, 還有否其他資料?

好似澳門搬過去.

黑沙學校係而家黑沙既咩位置 ??

謝提供寶貴資料!!!!!