返回列表 發帖

本澳火紅年代一景之“上有老毛,下有露毛“

澳門在一二.三事件後,隨之而來便是一片紅年代,全澳由“愛國“社團公會主導,於是不論你係乜水都要傾向跟住走……掛五星旗,毛像,歌頌(即擦鞋)口號等等都係例行公事,睇都睇到嘔 ……以下一圖就見如此景像,有手痕友在刊物上作此安排,其實係一間戲院上映緊鹹片,但又要服從敬愛毛主席……正是:“上面敬愛毛主席,下面鹹片必煞食“……各位老友記,如有人講出係邊間戲院就即送上全景圖 ……(唔好話係公教大會堂呀 !)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

我估計係六幾年時嘅 "平安戲院".   
人地掛羊頭賣狗肉, 佢就掛毛頭賣人肉.

財色兼收 ~~  

上下都露毛,哈哈!

幾搞笑既一幕!

好!多謝各位師兄姐回應支持,唔係平安,其實呢間係專映西片影院,又非域多利,不是南湾,更非永樂啦!  

評分人數

• 黃臘鯧

• jose1057

• 王腳立

• IF212

回復 6# simo

百老滙大戲院,我諗堅奴兄都入得多啦,哈哈……

60年代的毛片, 其實是攪笑抵死艷情片, 以今天的尺度來說, 非常濕碎, 但當年的人入去睇, 真係驚到要"思思縮縮", 年代唔同咗, 世界真係變咗啦

評分人數

• jose1057

• 王腳立

• simo

我睇過青青珊瑚島同沖天大火災!毛片多數去國華。

果真是"大毛"見"小毛"

係咁 ja 喎, 無乳 look 喎, 連毛都無條咁喎

評分人數

• IF212

• jose1057

• 王腳立

• simo

好!多謝各位師兄姐回應支持,唔係平安,其實呢間係專映西片影院,又非域多利,不是南湾,更非永樂啦 ...
simo 發表於 2013-4-6 00:24

此百老匯戲院照係攝於一九六八年,由六七開始之火紅年代延至六九、七十年代才消退,此段時期澳葡己無心管理澳門,並想徹離。

60年代的毛片, 其實是攪笑抵死艷情片, 以今天的尺度來說, 非常濕碎, 但當年的人入去睇, 真係驚到要"思思縮縮 ...
IF212 發表於 2013-4-6 00:45

思思縮縮 ...
IF212 發表於 2013-4-6 00:45 [url=http://www.disanna.com/redirect.php?goto=findpost  IF212果然利害,即時揾到此片廣告,佩服!

咱是陳小肥 發表於 2013-4-6 04:43

呢D艷情片,當年已經收貨啦!

上下都露毛,哈哈!
亞堅奴 發表於 2013-4-5 22:14

x2

利害

我睇過青青珊瑚島同沖天大火災!毛片多數去國華。
孖人牌 發表於 2013-4-6 01:29

記得冲天大火災當年(約七六、七七年)在平安睇,十分虚憾,在百老匯最有印象係睇“海神號遇險記“,片中有首主題曲幾好聽;童年時最深印象係一西片叫“曰本逃亡記“,睇左两次,片中講述一美國兒童獨自乘機,經日本上空失事而堕落日本不死被當地日人救出後之生活經歷……

好!多謝各位師兄姐回應支持,唔係平安,其實呢間係專映西片影院,又非域多利,不是南湾,更非永樂啦 ...
simo 發表於 2013-4-6 00:24

百老匯, 真估佢唔到.

海神號遇險記主題曲 THE MORNING AFTER - Maureen McGovern (1973年)

冲天大火災主題曲 WE MAY NEVER LOVE LIKE THIS AGAIN - Maureen McGovern (1975年)

小肥兄, 當年人手一本毛語錄, 但這套電影就"無乳 look"