返回列表 發帖

又估地方

呢排興估地方, 大家又嚟估一吓, 不過. 估中無獎.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 藍月亮

• jose1057

• IF212

好明顯...新馬路近 16 浦街口

好多街坊車呵, 原來當年澳門的塞車情況相比今天不遑多讓

都是"高陞"的車, 利害的一間公司

waterpool 發表於 2013-4-19 15:40

好叻呀你~

好叻呀你~
jose1057 發表於 2013-4-20 10:48

唔及你一成   

高陞是什麼公司來的?

後生仔, 果然好眼力, 堅過亞堅奴同石堅.

當年可能是獨市生意, 不像今天的三國鼎立

回復 2# waterpool

好叻呀

後生仔, 果然好眼力, 堅過亞堅奴同石堅.
黃臘鯧 發表於 2013-4-20 20:42

不敢不敢...  客氣客氣...

高陞是什麼公司來的?
paulo 發表於 2013-4-20 11:45

唔知呢.....  

高陞是什麼公司來的?
paulo 發表於 2013-4-20 11:45

搵到一啲"高陞公司"及早期澳門巴士嘅資料與大家分享.
資料來源: 澳門巴士手冊及澳門日報

評分人數

• IF212

• jose1057

• simo

• waterpool

回復 13# 黃臘鯧

又學到野 ~~

搵到一啲"高陞公司"及早期澳門巴士嘅資料與大家分享.
資料來源: 澳門巴士手冊及澳門日報 ...
黃臘鯧 發表於 2013-4-22 10:12

上世紀初已有巴士,但當時全澳面積好少,由南至北行都行到,估唔到都有巴士服務。唔睇都唔知澳門早期巴士歷史,謝謝分享。

回復 13# 黃臘鯧

多謝!又學到野了..........

上世紀初已有巴士,但當時全澳面積好少,由南至北行都行到,估唔到都有巴士服務。唔睇都唔知澳門早期 ...
simo 發表於 2013-4-22 23:04

小肥好多年前曾經 on dog dog 行過一次, 新口岸出發, 經新馬路, 上左炮檯轉左轉, 再落下環, 穿埋下環街市, 過媽閣, 掟南灣返新口岸, 唔使兩粒鐘.

唔似囉...對面有排屋ge咩? 條路咁窄ge?

藍月亮 發表於 2013-4-23 12:21

最左面應該係而家國際酒店位置.

藍月亮 發表於 2013-4-23 12:21

該處的確是新馬路口,現在的國際酒店處. 這張又認得無?
註:相片來自澳門巴士手冊.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊