返回列表 發帖

有無賊佬係度

有無賊佬係度 ... 想搵人試沙煲; 用過未算叻, 重有就真把炮.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 藍月亮

• 王腳立

馬蹄煲!!!!!

馬蹄煲!!!!!
亞堅奴 發表於 2013-5-27 22:25

係箍煲 ... ... ... 幾多年無箍過呀, 堅叔.  小肥就大大話話過左卅年無箍過勒.

有, 我都重有一個係廚房灶底, 但係就無鐵線箍嗰隻.

有, 我都重有一個係廚房灶底, 但係就無鐵線箍嗰隻.
黃臘鯧 發表於 2013-5-28 09:27

梗係要有鐵線箍個隻先計數啦 ... 老細

工藝品

梗係要有鐵線箍個隻先計數啦 ... 老細
咱是陳小肥 發表於 2013-5-28 10:57

鐵線箍住個煲有咩作用 ?  

回復 7# waterpool

肥叔叔驚佢散!

鐵線箍住個煲有咩作用 ?
waterpool 發表於 2013-5-29 18:36

據聞, 初期係為左個煲裂, 補完鐵粉 (深灰色內中有 d 銀色粉) 再用鐵線箍住個煲, 驚爆煲.  

後來, d 新煲返黎就箍左先用.  據聞係為左個煲襟用 d, 無咁易爛.  實情得唔得, 小肥唔知.  哩個做法, 做左幾十年, 人人做, 人人跟; 成效就真係無深究.

註: 新瓦煲, 用之前, 最好用清水浸過夜.

回復  waterpool

肥叔叔驚佢散!
亞堅奴 發表於 2013-5-29 19:05

阿亮仔話事解 ... 工藝品; 家陣唔捨得用, 得個擺字 ... 鞋, 又被人鬧阻地方.

據聞, 初期係為左個煲裂, 補完鐵粉 (深灰色內中有 d 銀色粉) 再用鐵線箍住個煲, 驚爆煲.  

後來,  ...
咱是陳小肥 發表於 2013-5-30 12:37

用清水浸過夜 ??   有效咩  ?

用清水浸過夜 ??   有效咩  ?
waterpool 發表於 2013-5-30 18:04

有效 ... ... ...

有效 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2013-5-31 03:20

咩原理 ??  

咩原理 ??
waterpool 發表於 2013-5-31 12:04

引流, 虹吸 ... ... ...

贈贈慶,資料補充.
轉自2013/05/17及2013/05/24 訊報