返回列表 發帖

下...真係好趕咩?

今日下班在雅廉訪7仔紅綠燈前見一輛電單車停車後, 車主下車把電單車推過行人輔助線, 再推過7仔同住好X個街口後上車繼續行駛, 當時在紅綠燈前有好幾架電單車, 我諗都同我一樣O晒嘴= =!

呢 d 情況, 交通哥哥見到都應該要抄牌.

可惜冇交通哥哥係度

有都冇用, 視而不見

覺得現在D人開車好亂來~ 左穿右插又亂泊車

揸車冇品,所以有咁多事故發生..

交通太亂, 應該要收緊考牌標準.

車主下車把電單車推過行人輔助線, 應該冇問題喎!

軒仔 發表於 2013-9-12 22:27

行車係紅燈喎...行人正在過馬路喎...而另一個街口又有車出喎

行車係紅燈喎...行人正在過馬路喎...而另一個街口又有車出喎
藍月亮 發表於 2013-9-13 10:10
難道要他抬起架羊上膊頭來過步行線? 再講,推車過步行線等同女人推嬰兒車過步行線.

難道要他抬起架羊上膊頭來過步行線? 再講,推車過步行線等同女人推嬰兒車過步行線.
軒仔 發表於 2013-9-15 22:38

咁即係電單車可以係交通燈前遇到紅燈時唔駛等轉燈, 可以落車推架電單車推過紅綠燈或推過步行線班馬線?

回復 11# 藍月亮 你話呢? 交通燈轉紅色,女人推嬰兒車過步行線得唔得呢?

回復  藍月亮 你話呢? 交通燈轉紅色,女人推嬰兒車過步行線得唔得呢?
軒仔 發表於 2013-9-17 21:12

唔係得唔得問題, 而係佢咁做會好危險...係害人害己

唔係得唔得問題, 而係佢咁做會好危險...係害人害己
藍月亮 發表於 2013-9-19 12:01

得唔得係原則問題, 佢咁做會好危險係另一個問題,要另行開帖討論.

http://bo.io.gov.mo/bo/i/2007/19/lei03_cn.asp
第六十四條

駕駛規則

一、重型摩托車、輕型摩托車或腳踏車的駕駛員不得:

(一)於駕駛時手離手把,但為表明擬進行的行車操作除外;

(二)於行車時腳離腳蹬或擱腳裝置;

(三)拖帶其他車輛或被拖帶;

(四)與其他車輛並排而行,但腳踏車在特別路徑通行時可並排而行。

二、以醫生證明書證明有身體缺陷的駕駛員駕駛適合其身體缺陷的重型摩托車或輕型摩托車時,不適用上款(一)項及(二)項的規定。

三、重型摩托車及輕型摩托車的駕駛員不得在行人道或供行人使用的路徑作出下列行為:

(一)駕駛;

(二)手推該等車輛。

四、違反第一款或第三款(一)項規定者,科處罰款澳門幣600元。

五、違反第三款(二)項規定者,科處罰款澳門幣300元。

軒仔 發表於 2013-9-15 22:38

三、重型摩托車及輕型摩托車的駕駛員不得在行人道或供行人使用的路徑作出下列行為:

(一)駕駛;

(二)手推該等車輛。

四、違反第一款或第三款(一)項規定者,科處罰款澳門幣600元。

軒仔 發表於 2013-9-12 22:27

(一)駕駛;

(二)手推該等車輛。

評分人數

• 藍月亮

有樣嘢唔明, 點解D車可以在斑馬線上行嘅?

有樣嘢唔明, 點解D車可以在斑馬線上行嘅?
軒仔 發表於 2014-2-2 03:19

D車唔會自己在斑馬線上行嘅, 是駕駛員沒有品德, 不遵守交通規例

[quote]有樣嘢唔明, 點解D車可以在斑馬線上行