返回列表 發帖

~ 澳 門 壹 大 蚊 ~

中國一蚊紙, 過關有得洗,

澳門壹大蚊, 望下就可以.

呢張1912年的, 真係摸吓都唔得

呢張1945年, 即係早前的十蚊紙咁樣

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

壹蚊都咁大陣像

好值錢

第二張會唔會唔係澳門的?沒有”澳門”的字樣,反而有”摩爾第”三個字,1912年有”澳門”的字樣,冇理由之後1945年反而冇咗
每一串汗水換每一個成就,從來得失我睇透

第二張會唔會唔係澳門的?沒有”澳門”的字樣,反而有”摩爾第”三個字,1912年有”澳門”的字樣,冇理由之 ...
鳳毛麟角 發表於 2013-7-8 01:20

呢條係歷史題, 1945年是甚麼的日子

綠色那張, 據小弟所知, 應該是前葡屬東帝汶的貨幣.

呢條係歷史題, 1945年是甚麼的日子
home2 發表於 2013-7-8 01:44

那應是葡屬東帝文的鈔票, 據說好耐以前澳門有 D 重犯會充軍去果度

第摩爾=Timor, 即帝汶的葡文名, 原來當年帝汶的流通貨幣和澳門的葡幣設計外觀十分相似

評分人數

• jose1057

• waterpool

• 黃臘鯧

帝汶錢幣個陰文刻印幾特別

1945年大西洋一蚊紙, 我都收埋幾張, 但而家見到呢張係最靚仔嘅一張.
小小資料補充, 澳門1905年開始發行鈔票, 當時用"大西洋國海外匯理銀行" 葡文: BANCO NACIONAL ULTRAMARINO , 簡稱 BNU , 七十年代出那張"牛奶仔"壹佰圓時, 中文則印上"葡國海外匯理銀行" , 八十年代後, 所有發行鈔票都印中文"大西洋銀行", 葡文就一直用"BANCO NACIONAL ULTRAMARINO"

評分人數

• jose1057

• waterpool

1945 年一蚊紙, 相信等於現在 100 蚊.

如果是當年國幣便難說了, 可能加很多個零跟尾.
所以4年(1945+4)之後, 改用了人幣

當時1元價值肯定高過現時100元

好好好!!!

當時已經有10,000.-/張

過多幾年, 即1949年,

D銀紙仲勁. 如果現在拿去台灣, 仲俾用就好了.

過多幾年, 即1949年,

D銀紙仲勁. 如果現在拿去台灣, 仲俾用就好了.
home2 發表於 2013-7-9 22:23

50 萬買條油炸鬼

認真大手交易